Новини

На що звернути увагу, купуючи сковорідку

1 серпня 2024, 14:09

Сковорода — незамінний посуд на кожній кухні. Вона використовується для смаження, тушкування, карамелізації, запікання. Кожен кухар, професійний чи аматор, незмінно використовує пательню під час приготування страв. Тому виріб має відповідати багатьом критеріям. Розглянемо, на що точно треба звернути увагу.

#партнерський_матеріал

Основні види

Пательні різняться за формою, розмірами та матеріалом. Власне матеріал відіграє ключову роль у характеристиках посуду.

  1. Неіржавна сталь. Сковорідка з такого матеріалу досить легка й коштує недорого. Але на ній неможливо смажити продукти без використання жиру. А ще цей матеріал вразливий до механічних пошкоджень та схильний до утворення нагару.
  2. Чавун. Цей матеріал дуже люблять і поважають на професійній кухні, адже вважають, що чавунна сковорода — це найкращий варіант для приготування м'ясних страв. Особливістю цього матеріалу є пориста структура, через що він всотує жир та утворює антипригарне покриття. Для різних продуктів рекомендується використовувати різні пательні з чавуну: з рифленим дном — для приготування м'ясних і рибних стейків, з високими бортами — для тушкування, з низькими бортами — для випікання млинців та оладків. Під час вибору зверніть увагу на товщину дна, вона має бути щонайменше 3 мм. Але пательні з чавуну досить важкі, що можна назвати їхнім недоліком.
  3. З керамічним покриттям. Покриття наноситься й усередині, і зовні, тому сковорідка швидко нагріває та рівномірно розподіляє тепло. Основним матеріалом посуду є литий алюміній.
  4. З тефлоновим покриттям. Виготовляють найчастіше з алюмінію, рідше — з неіржавної сталі. Тефлонове покриття наноситься тільки на внутрішню поверхню. Такий посуд не любить перегрівання та досить вразливий до механічного впливу.

Також на ринку представлено сковородки з феромагнітних сплавів, які створені спеціально для індукційних плит.

Акцент на меню

Перед тим як почати вибирати посуд, потрібно зрозуміти, які страви ви готуєте найчастіше. Наприклад, якщо ранок вашої сім'ї незмінно починається з яєчні чи омлету, то на кухні точно потрібна пательня невеликого діаметра (22–24 см) з антипригарним покриттям. Така сковорода дозволяє готувати улюблену страву з мінімальним використанням жиру або й взагалі без нього. Полюбляєте тушковане м'ясо? Купуйте чавунну пательню з товстим дном та високими бортами.

Безпечність матеріалів

Чавун та неіржавну сталь вважають найбільш безпечними та екологічними матеріалами, адже під час нагрівання вони не насичують їжу небезпечними речовинами. Подібні характеристики має й керамічне антипригарне покриття. Щодо тефлону, то є теорія, що під час тривалого впливу високих температур у їжу можуть потрапити шкідливі сполуки. Проте доказів цьому немає. Щоб бути впевненим у безпечності посуду, варто купувати його у великих мережевих магазинах, які можуть надати відповідні сертифікати якості.

Поділитися :