Новини

На Вінниччині відбудеться мистецький пленер «Кращий художник – 2021»

11 серпня 2021, 12:08

Оргкомітет отримав понад пів тисячі заявок від митців з 7 країн світу. Цього року у пленері беруть участь 33 художники з Китаю, Франції, Білорусі та України.

Упродовж 10-18 серпня художники роз’їдуться по містах та містечках Вінниччини і працюватимуть на різних локаціях, щоб відтворити на своїх полотнах історичні пам’ятки, та подільські краєвиди. Мистецький десант відвідає Тульчин, Хмільник, Ольгопіль, Бершадь, Шаргород, Тиврів та Жмеринку. Особливість цьогорічного пленеру, який присвятили до 30-ої річниці Незалежності України, у тому, що художники намалюють портрети відомих вінничан. Як розповіла начальниця управління культури та креативних індустрій обласного департаменту гуманітарної політики Ольга Дернова, кандидатури подавали місцеві громади області, громадські організації, творчі спілки та установи. Це люди з різних сфер життя. Також охочі стати натурником для митців ще можуть подавати заявки організаторам пленеру.

«П’ятий ювілейний міжнародний пленер «Кращий художник» буде відрізнятися від усіх попередніх в першу чергу тим, що впродовж пленеру художники напишуть 30 портретів визначних особистостей Вінниччини. Тобто буде 30 років незалежності, 30 портретів і таким чином ми вшануємо цих людей, увіковічнимо їх на полотнах кращих професійних художників світу та України», - розповіла пані Ольга.

Крім того, під час пленеру відбудуться творчі майстерні та виставки. У перший день міжнародного пленеру, у вінницькій галереї «Арт-Шик» презентували персональну виставку одеської художниці Катерини Білетіної. Вона – авторка мальовничого проєкту «Український портрет» та альбому реконструкцій народного одягу з різних куточків України. Ідея створити галерею українських облич виникла в одеситки під час Помаранчевої революції. За 17 років художниця Катерина Білетіна намалювала понад двісті портретів наших сучасників, використовуючи деталі народного вбрання. Окремі з них вінничани зможуть побачити, відвідавши виставку в галереї «Арт-шик». Також там є портрети, написані одеситкою під час двох попередніх пленерів у Вінниці.

«Це мої друзі, знайомі чи люди, з якими я знайомлюся у численних подорожах Україною, тому що я відвідую дуже багато пленерів, робила дуже багато пересувних виставок з цим проєктом, йому вже понад 16 років. Ці портрети і продаються, і даруються, щось я залишаю в колекціях організаторів пленерів. Буду малювати портрет пані Вікторії в подільському строї (примітка ред. – стрій – те у що наряджаються, вбираються), це така керамістка, і буду малювати портрет її вчительки-керамістки, теж в українському строї, тобто я зроблю серію портретів», - поділилася художниця.

Фінальним акордом міжнародного пленеру стане мальовнича виставка, яка буде презентована у виставкових залах Вінниці та області.

Поділитися :