Новини

На Вінниччині збільшується кількість хворих на штам «Дельта»

22 жовтня 2021, 16:25

Мутований штам коронавірусу підтвердили у 40 протестованих зразках, які цього тижня, були надіслані до вірусологічної лабораторії, центру громадського здоров'я МОЗ України.

Про це повідомив завідувач епідвідділу Вінницького обласного Центру контролю та профілактики хвороб Степан Томин. За його словами, штам «Дельта» підтвердили у 40-ка з 41-одного хворого на ковід, що свідчить про агресивність мутованого штаму.

За минулу добу на Вінниччині зафіксували 558 випадків інфікування коронавірусом – це новий антирекорд.

Як повідомив директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш, на стаціонарі в опорних лікарнях наразі лікуються 908 пацієнтів з COVID-19. 92 з них - в реанімаційному відділенні, і кількість таких пацієнтів щоденно збільшується. Пан Олександр зазначив, що проблема ще і в тому, що люди не звертаються до лікаря при перших симптомах, а займаються самолікуванням.

«Ця третя хвиля за темпом зростання схожа на другу хвилю. Тобто на кінець січня – початок лютого. Але в нас змінився дуже важливий чинник: з’явився новий штам, який більш агресивний, довгограючий і тому розвиток симптомів швидший, перебіг важчий і довший. Тобто маючи розуміння того, що третя хвиля буде з самого початку важча, ми мали б дуже виважено скористатися тим шансом, якого в нас не було раніше, а саме вакциною. Сьогодні є всі можливості вакцинування: є вакцини, навчені люди, які можуть зробити щеплення, є місця, де можна щепитися, доступні щеплення у вихідні і робочі дні», - сказав Олександр Шиш.

У області розгорнуто 1590 ліжок для пацієнтів з коронавірусом. Фактично всі вони забезпечені киснем. При перших проявах респіраторної хвороби, громадян просять залишатися вдома і звертатися до свого сімейного лікаря

«Готові працювати з ковідом в поєднанні з будь-якими захворюваннями, тобто: ковід – травма, ковід – нейротравма, ковід – вагітність, ковід – пологи. Затверджений новий маршрут пацієнта. В нас відбулися певні зміни, якщо наприкінці весни 25 закладів в області займалися ковідом, то зараз лише 9 закладів визначені медичними закладами, які надають допомогу. Коли перша хвиля буде заповнена – вступають в дію заклади другої, потім – третьої. Для того, щоб могли отримати допомогу нековідні пацієнти, тому що під час попередніх хвиль нековідні пацієнти були певною мірою обмежені. Зараз ми розмежовуємо, тобто зараз і третя лікарня працює, як нековідна, перший пологовий будинок працює у звичному режимі. По ковіду зараз у Вінниці працює дві потужних лікарні – це перша міська клінічна лікарня і вінницька міська багатопрофільна клінічна лікарня, колишня вінницька районна», - додав директор департаменту охорони здоров’я міськради.

Поділитися :