Новини

"Реабілітовані історією. Вінницька область": науковці готують до видання книгу про репресованих вінничан

20 жовтня 2021, 09:33

До неї увійдуть раніше засекречені матеріали кримінальних справ, за якими засуджували патріотів України, у тому числі вояків УПА й членів ОУН.

Як повідомляють на фейсбук-сторінці Управління СБ України у Вінницькій області, науковці планують дослідити понад 1000 архівних кримінальних справ. Вони стосуються осіб, репресованих тоталітарним режимом СРСР у першій половині ХХ століття.

"У вільний доступ вперше потраплять анкети, протоколи допитів, вироки, фотокартки та опитування свідків тих подій", – повідомляють у дописі.

У межах проєкту підготовки 6-го тому видання "Реабілітовані історією. Вінницька область" науковці планують відновити історичну справедливість. Архівні матеріали на репресованих громадян, які не реабілітовані, але мають на це право, будуть подані до Обласної комісії з реабілітації для визнання їх реабілітованими чи потерпілими від репресій.

"Усі, кого цікавить період тоталітарного комуністичного режиму, можуть скористатися архівними фондами СБУ", – інформують в Управлінні СБУ у Вінницькій області.

Поділитися :