Новини

«Стоп грип»: понад 3 тисячі вінничан щепилися за пів ціни

28 жовтня 2021, 15:08

Завдяки цій муніципальній програмі, яка діє вже 5 років поспіль, у місті не було підтверджених смертей від грипу протягом 2016-2021 років.

Вінницька міська аптека на початку жовтня закупила п'ять тисяч доз південнокорейської вакцини «GC FLU». Станом на 25 жовтня цим препаратом вже імунізувалось 3412 вінничан, з них – 745 дитини. Як розповів Місту над Бугом Олександр Шиш, директор Департаменту охорони здоров’я міськради - щеплюють вінничан за пів ціни завдяки муніципальній програмі «Стоп грип», яка діє у Вінниці вже 5 років поспіль.

«Шостий рік поспіль у Вінниці працює програма «Стоп грип» і починаючи з 2016 року у місті, завдяки цій програмі, в нас не було підтверджених смертей від грипу протягом 2016 – 2021 року. Дуже важливо, що люди перестали боротися з грипом самі, вони почали звертатися до сімейних лікарів. Вчасно поставлений діагноз, правильно призначене лікування і гарний результат. До того ж ми пропонуємо вакцинацію, на умовах 50 на 50, половину сплачує дорослий вінничанин, половину відшкодовує громада, і починаючи з 2016 року прихильність вінничан і розуміння того, що це важливо, зросла з 400 майже до 9 тисяч», - сказав пан Олександр.

Муніципальна програма «Стоп грип», аналогів якої немає в України, розроблена, аби запобігти епідемічному поширенню грипу та ГРВІ, мінімізувати наслідки поширення вірусу грипу серед вінничан. Днями на засіданні виконавчого комітету міської ради ухвалили рішення про подовження дії Програми на 2022 рік. Також Олександр Шиш додав, що не варто боятися робити щеплення в осінній період, коли починається сезон захворюваності на грип, оскільки імунітет у людини формується на кілька місяців наперед:

«Цьогоріч ми почали 1 жовтня, це найбільш ранній термін, який в нас до цього був, але ж можна захворіти і в травні, і в квітні, мало того, можна захворіти і померти, прикро померти в травні. Тому, якщо є можливість отримати щеплення зараз – щепіться зараз, якщо у вас буде можливість отримати щеплення в грудні, здається що пізнувато, але ще є 5 місяців епідемії які будуть в наступному році, тому якщо ви дбаєте про себе і хочете дожити до Паски – вакцинуйтеся», - закликав директор Департаменту охорони здоров’я міськради.

Наразі стежать за рівнем захворюваності вінничан. На грип цьогоріч захворіло 17 людей, з них 5 дітей. Згідно з даними департаменту охорони здоров'я міської ради всі пацієнти, які захворіли на грип, невакциновані, як і в попередньому епідсезоні.

Поділитися :