Новини

У Асоціації міст України заявляють про ризик позбавлення громад Вінниччини бюджетів розвитку

28 жовтня 2021, 12:15

Ліквідація місцевих бюджетів розвитку заплановано на 2023 рік.

Законопроєкт, який дозволяє Міністерству фінансів і місцевим державним адміністраціям зупиняти виконання бюджетів територіальних громад, а також ліквідує бюджети розвитку подав до Верховної Ради Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Проєкт закону передбачає перенесення джерел фінансування доходів бюджету розвитку в загальний фонд. Таким чином, доходи розвитку будуть спрямовані на поточні витрати – фонд заробітної плати, утримання та інші, - пояснив Місту над Бугом регіональний консультант з бюджетних питань Вінницького відділення АМУ Ігор Вернигор.

Це перш за все зміни до бюджетного кодексу України, в проекті прописано, що вони вступлять в дію в разі прийняття Верховною Радою 1 січня 2023 року. Кожен бюджет територіальної громади, тобто органів місцевого самоврядування, розділений на загальні й спеціальні фонди, у спеціальному фонді є такий бюджет розвитку де направлені кошти, які виділяються в цьому бюджеті на цілі розвитку територіальних громад – це капітальне будівництво, ремонти, утеплення і всі інші роботи які частково пов’язані з поліпшенням інфраструктури цих населених пунктів, - Ігор Вернигор.

Починаючи з 2016 року, коли створювались перші ОТГ, в середньому по Вінницькій області бюджет розвитку громад складав понад 30%, - розповідає експерт. З першого січня 2021 року бюджет розвитку зменшився до 10%, а в половині територіальних громад складає 2-3%. Є громади з нульовим бюджетом розвитку.  Наразі у Бюджетному кодексі є норма, що кошти, які зараховуються на розвиток мають використовуватись за цільовим призначенням. І зміни у цій статті спричинять бюджет проїдання, - вважає регіональний консультант з бюджетних питань Вінницького відділення АМУ.

Більшість територіальних громад як в межах України, так і в межах Вінницької області користуючись тим, що в бюджеті відсутні додаткові кошти на різні цілі, зможуть покрити захищені витрати з коштів бюджету розвитку, які були закріплені за цим напрямком. Якщо вони це зроблять, це буде бюджет проїдання, розвитку не буде ніякого в територіальної громади, а кошти підуть на збільшення заробітних плат, або непокриті витрати нашим державним бюджетом. Якщо держава скасовує цей бюджет розвитку, тоді кошти будуть використовуватися на будь-яку іншу ціль, може відбутися спекулювання державою, що у вас достатньо коштів, закривайте захищені витрати самостійно, але розвитку не буде, - пояснює пан Ігор.

Сьогодні кошти бюджету розвитку використовуються громадами на проведення ремонтів і реконструкцій, будівництво, придбання дороговартісного обладнання, в тому числі для лікування хворих на коронавірус. Також законопроєкт дозволяє забирати у місцевих бюджетів невикористані залишки освітньої державної субвенції, що заборонить місцевій владі використовувати можливість накопичення цих грошей.

Запропонований урядом законопроєкт значно розширює контрольні функції Міністерства фінансів і місцевих державних адміністрацій. Чиновники зможуть через суд зупиняти рішення місцевих рад про бюджет, причому не доведеться навіть чекати закінчення судового розгляду. Законопроєктом пропонується направляти до держбюджету 70% доходів від викупу комунальної землі. Вилучення терміну «бюджет розвитку» зі статей Бюджетного кодексу позбавить органи місцевого самоврядування права на депозитне розміщення в банках. 

Аналітики Асоціації міст України підготували лист до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (зауваження до Законопроєкту № 6062).

Поділитися :