Новини

У кількох районах Вінниччини працюватиме мобільний мамограф "Квітка"

19 жовтня 2021, 14:30

Безкоштовні обстеження на рак молочної залози вже проводять у Жмеринському районі.

Загалом обстежитись зможе близько 200 жінок. Протягом кількох днів мамограф побуває у Станіславчицькій та Северинівській територіальних громадах. Ініціювала акцію депутатка облради Людмила Станіславенко спільно з депутатською групою “Рівні можливості” до Міжнародного Дня захисту від раку молочної залози.  

"Для жінок це безкоштовно. Жінки повинні взяти тільки електронні направлення від свого сімейного лікаря – це обов’язково. Це було в Станіславчицькій ТГ (Станіславчик, Тарасівка), туди зможуть приїхати жінки. Записувалися вже з сіл Бутьки, Вознівці. Потім днями це буде Сиверинівська територіальна громада: Сиверинівка, Чернятин, Твар і Копайгород. Ті села, які наближені до великих сіл, зможуть також приєднатися. Через сімейних лікарів треба записатись, взяти електронне направлення і стати в чергу. Технічно мамограф може оглянути тільки 30 жінок в день", – розповіла Людмила Станіславенко.

Подібні акції організовують на Вінниччині не вперше. Мобільний мамограф "Квітка" Подільського регіонального центру онкології постійно в роботі. Такі виїзди онкологів в глибинку області допомагають діагностувати рак на ранніх стадіях. Оскільки жінки з сіл не зажди вчасно звертаються за допомогою, – каже пані Людмила.

"Чому саме в райони і чому саме в села? Тому що саме звідти жінки найрідше доїжджають, їм складно записатися, складно потрапити на це обстеження. Вони частіше за все не знають як це робити, не знаходять для цього час. Точно знаю, що для них це надважливо, тому що навіть минулого року, коли ми робили такі виїзні обстеження для жінок в Жмеринському районі, ми врятували життя. Можу так сказати, тому що деякі з жінок завдяки цьому обстеженню знайшли в себе таку проблему, і на сьогоднішній день вони вже прооперовані і проходять курси лікування", – додала Людмила Станіславенко.

Для обстеження необхідно мати електронне направлення від свого сімейного лікаря.

Додамо, рак молочної залози займає 1-ше місце у загальній структурі злоякісних пухлин серед жінок. Захворюваність коливається від 50-60 на 100 тис. жіночого населення. Щорічно в Україні реєструють понад 16 тисяч нових випадків РМЗ, з них 24,5 % – у жінок репродуктивного віку. Щороку помирає понад 7,8 тис. жінок, з них понад 20 % – в репродуктивному віці. Рівень захворюваності на РМЗ за останні 30 років зріс в 2,5 раза, щорічний приріст при цьому складає 7,1 %.

Фото: Фейсбук/Людмила Станіславенко

Поділитися :