Новини

У Крижопільському виправному центрі №113 виявили порушення прав ув'язнених

25 травня 2021, 11:35

Зокрема, засуджених безпідставно притягають до дисциплінарної відповідальності та не забезпечують їм належні умови тримання.

Як ідеться на сайті Вінницької обласної прокуратури, адміністрація державної установи "Крижопільський виправний центр (№ 113)"  не забезпечила дотримання прав засуджених на оплачувану працю. Всупереч вимогам Кримінально-виконавчого кодексу України, досі не працевлаштовано більшість засуджених – у тому числі тих, у яких за виконавчими документами наявна заборгованість. Загальна сума заборгованості – понад 2 мільйони гривень.

Також критичним є стан у виправному центрі щодо дотримання прав засуджених на належні умови тримання. Незважаючи на те, що органи прокуратури та представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини неодноразово звертали увагу на порушення норм жилої площі, адміністрація не усунула порушення прав засуджених на належні матеріально-побутові умови тримання. Зокрема, всупереч вимогам ч. 1 ст. 64 КВК України всі засуджені проживають у гуртожитку № 1 з порушенням норм жилої площі. Ремонтні роботи в гуртожитку № 2 до цього часу так і не завершені.

"Набули системного характеру порушення в діяльності соціально-виховної та психологічної служби установи при складенні характеризуючих матеріалів відносно засуджених для вирішення питання про застосування до них пільг, передбачених статтями 81 та 82 КК України. Виявлено випадки надання до суду неповних характеристик на засуджених без зазначення об’єктивних відомостей про ставлення до праці, наявності виконавчих листів та стану відшкодування коштів за ними, а також ставлення осіб до вчиненого злочину", – йдеться в дописі.

До того ж прокуратура виявила факти безпідставного притягнення засуджених до дисциплінарної відповідальності внаслідок проведення необ’єктивних та неповних перевірок причин, обставин і мотивів вчинення можливих порушень.

"У зв’язку з цим Вінницькою обласною прокуратурою внесено вказівки керівникам державної установи "Крижопільський виправний центр (№ 113)" та Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції про невідкладне  усунення виявлених порушень", – повідомляють у прокуратурі.

Поділитися :