Новини

У Вінниці «замінували» навчальні заклади: протидія, відповідальність, правила безпеки

20 січня 2022, 13:14

20 січня до Нацполіції повідомили про «замінування» усіх навчальних закладів міста.

Триває перевірка усіх вінницьких шкіл та садочків. Повідомлення про замінування навчальних та дошкільних закладів міста надійшло сьогодні близько 10:30 на електронну пошту Нацполіції. Про це "Місту над Бугом" повідомив головний спеціаліст відділу комунікації ГУНП України у Вінницькій області Вадим Кобзар.

За його словами усіх дітей евакуювали та відпустили додому. Наразі на місці працюють вибухотехніки, правоохоронці та медики. Триває перевірка приміщень навчальних закладів та прилеглих до них території. Також у Нацполіції нагадали про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян.

«Кримінальна відповідальність за такі дії передбачена статтею 259 ККУ «Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності. За таке правопорушення передбачене покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 6 років», - розповів Вадим Кобзар.

Окрім повідомлень про “замінування” садочків та шкіл міста також на електронну адресу Нацполіції надійшло сповіщення про “замінування” торговельного центру «Мегамолл», який знаходиться за адресою 600-річчя. Приміщення ТРЦ перевірили вибухотехніки та кінологи. Вибухонебезпечних предметів там знайдено не було.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


У зв’язку з новою “хвилею” повідомлень про “замінування” у Нацполіції вкотре звертаються до громадян з проханням бути уважними і пам’ятати правила поводження з невідомими предметами. Зокрема за словами речниці Нацполіції у Вінницькій області Анни Олійник варто одразу повідомляти про виявлення таких предметів до поліції.

«Якщо ви побачили вибухонебезпечний предмет чи підозрілий предмет, пакунки залишені без догляду, валізи, не потрібно їх відкривати, оглядати. Якщо це предмет схожий на гранату, на запал до гранати, не потрібно це розбирати, тому що це може привести травмувань і навіть трагічних наслідків. Важливо повідомити про це оточуючим людям, щоб ті не наближалися до небезпечного предмета і, звичайно, одразу повідомити в поліцію і до прибуття поліції залишитись неподалік, щоб застерегти інших людей від наближення до цього місця і дати пояснення поліції», - пояснила пані Анна.

Останнім часом фіксується збільшення повідомлень про псевдомінування важливих об’єктів соціальної сфери по всій території України. Як повідомляють на фб-сторінці управління СБ України у Вінницькій області досі жодне з них не підтвердилось. Також там зазначають, що подібна інформація має на меті створити напругу й панічні настрої у суспільстві.

«Звертаємо увагу: повідомлення про псевдомінування – поширений інструмент в умовах гібридної агресії, котру Російська Федерація веде проти України. За таких умов вкрай важливо, аби українське суспільство чітко це усвідомлювало», - наголошують у дописі.

Наразі через повідомлення про “замінування” на “дистанційне” навчання вже перевели школи Миколаєва, Черкас та інших міст України.

Читайте також:
У міжнародному розшуку та зі зброєю: кримінальна відповідальність загрожує вінницькому дрифтеру

Поділитися :