Новини

Вінничани заборгували за гарячу воду та опалення 147 мільйонів гривень

16 червня 2021, 17:34

Таким є борг містян перед комунальним підприємством «Вінницяміськтеплоенерго» без нарахувань за травень.

Як розповів "Місту над Бугом" заступник генерального директора згаданого підприємства Сергій Корчака, серед боржників є й такі, які накопичуючи заборгованість, з року в рік, сподіваються на те,  що через термін давності борги спишуть. Тож він нагадав вінничанам, що  списання заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги чинним законодавством не передбачено. Та наголосив, що розрахуватися  за спожиті тепло і гарячу воду громадянам все одно доведеться.

Водночас тим  споживачам, які  накопичили велику суму боргу, підприємство пропонує можливість сплатити його частинами. Реструктуризація  боргу – це один з варіантів розв'язання проблеми, - наголошує Сергій Корчака.

Вінницяміськтеплоенерго» завжди з розумінням ставиться до споживачів, які боргують за спожиті послуги. В нас наразі відпрацьована система реструктуризації заборгованості. Проте в умовах, які склались, змушені звертатись до суду для стягнення боргів, тому що на сьогодні ми змушені наперед розраховуватись за спожитий природний газ. При тому наші споживачі, навіть добросовісні, розраховуються за комірне до 20-го числа наступного місяця.  Крім того, є боржники. З початку року ми подали понад 200 позовів, на суму понад 200 мільйонів гривень. З них позови уже задоволені на суму майже 3 мільйони гривень, - розповів директор підприємства. 

Підприємство «Вінницяміськтеплоенерго» уклало 151 договір про реструктуризацію заборгованості за спожиті послуги з гарячого водопостачання  та централізованого опалення на суму 3 мільйони 794 тисячі  гривень. 

Головна  умова  при  реструктуризації  –  сплатити  50% від усієї суми, а решту – частинами,  протягом  визначеного періоду. Також містянам обов’язково необхідно сплачувати поточні нарахування за комунальні послуги.

Споживачі, які виконують умови договору реструктуризації, не потрапляють під штрафні санкції. У випадку, якщо отримувач послуг відмовляється добровільно погасити борг, юридична служба стягує його в судовому порядку.

У випадку подання до суду і отримання позитивного рішення, на боржника накладаються санкції: відшкодування судового збору (мінімум це 2000 грн), штрафні санкції на рівні 3% річних, при поданні до виконавчої служби нараховується ще 10% від суми боргу, а також можливі арешт рахунків та майна і заборона виїзду за кордон.  Звичайно, «Вінницяміськтеплоенерго» робить все можливе для подання послуги для всіх споживачів Вінниці, але навіть споживачі, які розраховують вчасно, стають заручниками ситуації через боржників. Тому змушені вживати таких заходів, - каже Сергій Корчака.

Посадовець зазначив, що з початку року КП «Вінницяміськтеплоенерго» подало понад 205 судових позовів на суму понад  8,5 млн грн. З них - 169 позовів, на споживачів з категорії «населення» та 36 - на юридичних осіб. На підприємстві пояснюють, що змушені вдаватися  до таких санкцій, оскільки  необхідно вчасно розраховуватися  за ресурси, які  використовує для надання послуг споживачам. Зокрема, за блакитне паливо, перед компанією НАК «Нафтогаз України».

Поділитися :