Новини

Вінницький обласний центр служби крові отримав сучасне обладнання

27 жовтня 2021, 17:04

Контактний шоковий заморожувач плазми виробництва Італії придбали майже 1,5 млн грн.

Як розповіла «Місту над Бугом» заступниця директорки обласного центру служби корові, трансфузіологиня Тетяна Рибінська, контактний заморожувач плазми донорської крові, потрібен для забезпечення послідовності технологічного процесу заготівлі продукту. Для забезпечення її максимальної якості використовують морозильні шафи, але навіть найсучасніші пристрої не можуть забезпечити збереження всіх активних речовин. При неправильній процедурі заморожування плазми, погіршується біологічна повноцінність, активність факторів згортання, а також ефективність переливання плазми крові. Цю проблему допомагає вирішити прилад, призначений для швидкого і максимально ефективного заморожування продукту. Адже від цього залежить якість та безпечність компонентів крові, які тут виготовляють для порятунку життя людей.

«Хочу подякувати обласній раді, за те що закупили нам такий, досить дороговартісний прилад «Швидкозаморожувач плазми». Він розрахований на швидке заморожування плазми крові донора при -75 °С. Тобто плазму, після того як ми її заготовили, отримали в контейнері, пакуємо в спеціальні маленькі пластини для швидкозаморожувача і закладаємо. В цей момент відбувається шокова заморозка плазми, тобто всі корисні елементи які знаходяться в плазмі, це і білки, і фактори згортання крові, за кілька хвилин заморожуються», - розповіла пані Тетяна.

Раніше Вінницький обласний центр служби крові використовував заморожувач плазми чеського виробництва, але обладнання застаріло, а щоденна потреба медичних закладів в плазмі донорської крові не зменшилась. Вона необхідна для переливання, при масивних кровотечах та хірургічних втручаннях. Лише за 9 місяців року, Вінницький обласний центр служби крові передав лікарням області 4 тисячі 800 доз замороженої плазми.

«Наш заклад, як єдиний заклад у Вінниці і Вінницькій області потребував цей прилад. В нас був швидкозаморожувач, але через те що він вийшов з ладу через довгий термін використання, ми заморожували в морозильних камерах при -80. В нас є така морозильна камера, але це зовсім не те що відповідало б якості, яку ми повинні були б отримувати, щоб надалі передати в лікувальні заклади наш продукт із гарною терапевтичною ефективністю. Її розморожують в паровій бані до температури тіла людини, а потім, відповідно, переливають», - пояснила Тетяна Рибінська.

 

Поділитися :