Новини

Вінницю вдруге представили на міжнародному фестивалі гастрономії в Туреччині

2 жовтня 2025, 15:54

Цього разу вінничанки готували для гостей заходу: вишневий борщ, картопля по-уланівськи та вінницький сирник з вишнею і чорнобривцями.

Як зазначається на сайті Вінницької міської ради, це IV Міжнародний гастрономічний фестиваль, який проводять у місті-побратимі Вінниці – турецькому місті Бурса. Минулого року Вінниця долучилась до нього вперше, презентувавши учасникам з різних міст і країн свою локальну гастрономічну родзинку – борщ на вишні, а також пампушки з часником, пиріжки з вишнею і узвар.

Цьогоріч Місто ідей знову запросили до участі, і подільські смаки на фестивалі представили голова ГО «Вінницька асоціація гостинності ХлібСіль» Інна Кривешко разом з представницями кейтерингової компанії «Щастя Є» - її власницею Світланою Бавулою та шеф-кухарем Тетяною Алексєєвою. Цього разу вінничанки знову готували для гостей заходу вишневий борщ, адже минулого року він став хітом фестивалю і за ним вишуковувались черги. Також цьогорічне меню подільської кухні доповнили картопля по-уланівськи та вінницький сирник з вишнею і чорнобривцями.

IV Міжнародний гастрономічний фестиваль тривав з 26 по 28 вересня. У перший день, перед офіційним відкриттям події, відбулась традиційна святкова хода учасників, а опісля – приготування «Супу дружби/братерства», в який додавали характерні для кожного міста-побратима Бурси спецію або інгредієнт. Українськими інгредієнтами в цій страві стали коріння хрону і сушений кріп.

Свої локальні страви делегації презентували на сцені, а власні міста і країни – на спеціальних промоційних стендах, які діяли протягом усіх днів фестивалю. Учасники й відвідувачі могли поспілкуватися з делегаціями, дізнатися більше про їхні міста, локальні сувеніри, смаколики і вироби ручної роботи. Тож участь у цій події стала вагомим внеском не тільки в гастрономічну, а загалом у культурну і туристичну промоцію Вінниці на міжнародному майданчику.

«Дуже корисний досвід. Мене надихнула атмосфера співучасті, спільного розуміння, що гастрономія - це не лише їжа, це й ідентичність, культурний код, можливість обʼєднувати», – поділилась враженнями Інна Кривешко.

 

Поділитися :