Новини

"Захисти дитину, яка постраждала від насильства": Вінницька область першою в Україні впровадила модель Барнахус

15 червня 2021, 15:30

Барнахус – це спеціалізований центр по роботі з дітьми, які постраждали від насильства або стали свідками подібних злочинів.

 

Тут проводитимуть співбесіди з такими дітьми, здійснюватимуть медичний огляд для цілей судової медицини, надаватимуть всебічну оцінку та усі необхідні терапевтичні послуги спеціалістів. Про це йшлося на брифінгу в облдержадміністрації з нагоди впровадження моделі Барнахус на Вінниччині.

Зазначається, що насильство у різних його формах та проявах травмує дітей. А у більшості випадків кривдниками є не незнайомці, а родичі чи люди, яких дитина знає і яким довіряє. 

"Запровадження в Україні моделі Барнахус - це можливість захистити дитину. Її не будуть допитувати, ні в поліції, ні в суді. Барнахус у Вінниці дозволить врахувати вікові та психологічні особливості дітей. Окрім того – це юридичні процедури, соціальний супровід, психологічну допомогу та реабілітаційні послуги. Це діє в інших країнах, і це повинно запрацювати у нас. Сьогодні на нас дивиться уся Україна. Бути першими - це в рази відповідальніше», – зазначив голова ОДА Сергій Борзов.

Вперше цю модель реалізували у 1998 році Ісландією, а потім й іншими країнами Північної Європи. Присутня на брифінгу керівниця програми захисту дітей Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Наїра Аветісян зазначила, що захист дітей від насильства – це головні завдання ЮНІСЕФ в усьому світі.

«В Україні є багато різних організації та установ, які надають послуги для того, аби попередити чи захистити від насильства, проте переважно вони надають ці послуги чоловікам та жінкам й не так багато стосуються саме дітей. На жаль,  ми бачимо в Україні та інших країнах, що те місце, де дитина має почуватися найбільш захищеною (її родина) — саме те місце, де вони стають жертвами чи свідками насильства. Що ми спостерігаємо у багатьох країнах, то це те, що дитині потрібно розповісти свою історію 6-7, а іноді до 10 разів, поки дорослі нарешті вислухають та повірять. Саме тому розвинуті країни створили модель Барнахус, де поєднують різні функції. В одному місці ми надаємо психологічну підтримку, послуги з охорони здоров’я, усі послуги правосуддя та соціальний захист дитини»,  – зазначила вона.

Наїра Аветісян також висловила сподівання, що така модель зможе забезпечити права дитини та Барнахус буде поширюватися й в інших регіонах України.

Заступник міністра юстиції України та голова Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, Олександр Банчук повідомив, що суть проекту – реорганізувати систему поліції, суду, безоплатної правової допомоги таким чином, щоб права дитини стали основними.

«Навіть це слово «Барнахус» вже передбачено й у нас є законопроекти від Уряду, внесені минулого тижня, №5617 та №5618 які називаються «Про юстицію, дружню до дитини». Модель Барнахус була вперше апробована в Ісландії, Норвегії, Швеції, Данії. Це слово буквально означає «будинок для дитини». Це показує, що навіть у цих благонадійних країнах така проблема захисту дітей існує. Ми беремо цей приклад і хочемо, щоб і надалі проект був реалізований в Україні», – зазначив Олександр Банчук.

А в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов зазначив, що близько 60% дітей страждають від своїх рідних. Відповідно до проведеного моніторингу за зверненнями громадян про вчинення кримінальних правопорушень та інших подій відносно неповнолітніх осіб управління Нацполіції встановило, що у 2021 році зареєстровано понад 2400 звернень з Вінницької області.

"З них близько 500 за участі дітей, а з кваліфікацією “домашнє насильство” — понад 100 випадків. За результатами слідчих дій, у понад 20 випадках були відкриті кримінальні провадження", - каже Олександр Баранов.

Загалом на обліку служб у справах дітей перебуває 756 дітей, що опинились у складних життєвих обставинах:

– 694 дитини перебувають на обліку у зв’язку з чинниками, що можуть зумовити складні життєві обставини;

– 18 дітей — у зв’язку із загрозою життю та здоров’ю дитини.

Також вживають заходи щодо соціального захисту 44 дітей, які перебувають на обліку служб у справах дітей з підстави жорстокого поводження з ними. Протягом першого кварталу 2021 року службами взято на облік 226 дітей, що перебувають у складних життєвих обставинах.

Заклад працюватиме за трьома основними напрямками і надаватиме такі послуги, як співбесіда з дитиною, медичний огляд, кризова підтримка і за потреби лікування.  Перша заступниця голови Вінницької обласної державної адміністрації Наталя Заболотна, повідомила, що центр Барнахус у Вінницькій області вже готовий працювати, проте, місце його розташування не будуть розголошувати задля безпеки дітей.

Поділитися :