Новини

26 квітня 1986 року сталась найбільша техногенна катастрофа в історії ядерної енергетики – аварія на Чорнобильській АЕС

26 квітня 2023, 15:28

Вона змінила екологічну ситуацію не лише в Європі, але й в світі. Пов’язала долі мільйонів людей. Особливо тих українців, хто брав безпосередню участь у ліквідації наслідків аварії.

Неможливо уявити масштаби катастрофи: що сталось би, якби не мужність ліквідаторів аварії, які загасили пожежу та мінімізували шкоду для екології та людства.

Майже 6000 вінничан брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Усі вони працювали як на об’єктах самої станції, так і в радіусі 30-ти кілометрової зони, на забруднених територіях Київської та Житомирської областей.

З-поміж вінничан, які працювали на ліквідації наслідків аварії, були працівники Державтоінспекції області, перша група з яких, у складі 25 осіб, виїхали з Вінниці до місця аварії в ніч з 1 на 2 травня 1986 року.
У кінці травня 1986 року був сформований та вирушив до оперативно-режимної зони ЧАЕС зведений загін співробітників відділу пожежної охорони УВС, відділень та інспекцій Державного пожежного нагляду районного відділу внутрішніх справ районів області, воєнізованої пожежної охорони Вінниччини, а також штаб сил та засобів протипожежної служби.

Для дезактивації території був сформований хімбатальйон з військовозобов’язаних запасу, основним завданням якого було очищення території від шкідливих речовин. На забрудненій території також проводилися будівельні роботи, в яких брали участь вінничани. Зокрема, розширення дороги від Зеленого Мису до Чорнобиля проводили працівники тресту «Вінницяшляхбуд». Будівельні роботи виконували працівники управління механізації дорожнього будівництва № 6 та ШБУ № 18.

Сьогодні Вінниччина вшановує героїв-ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Багато з них є членами міських та обласних громадських організацій.

Немає жодної сфери нашого життя, яка б не відчула проблем від нехлюйського ставлення до «мирного атому»: за екологічними наслідками аварія на ЧАЕС перейшла у трагедію планетарного масштабу, адже радіоактивним цезієм було забруднено майже 75% території Європи. Сьогодні в області проживає понад 4 тисячі осіб, які першими опинилися у «ядерному пеклі» Чорнобиля, і одразу прийняли на себе цей удар. Це пожежні, військові, медики, правоохоронці, цивільні особи-добровольці. Сьогодні ми їх називаємо «чорнобильці-ліквідатори». Про їхні будні говорили із керівником Вінницької обласної організації інвалідів "Союз-Чорнобиль-Україна" Миколою Бойчуком.

Поділитися :