Новини

"9600 безкоштовних паркомісць недостатньо": у Вінниці запровадять платне паркування

26 жовтня 2021, 17:50

Муніципальні платні паркінги можуть з'явитися в місті уже у наступному році. Наразі визначають вартість оренди паркомісць та їх розташування. 

Власники авто залишають їх у не призначеному для цього місці, що ускладнює рух на дорогах міста й ущільнює трафік. Тому у міськраді вивчають питання організації платних муніципальних парковок. Про це Місту над Бугом розповів заступник начальника відділу паркування Вінницької міськради.

«Безкоштовні паркомісця знаходяться по всьому місту, якщо не помиляюсь лише на Тяжилові немає безкоштовних парковок. Там немає проблеми де припаркувати автомобіль, тому що поки що там немає настільки розвиненої інфраструктури, як, до прикладу, в центрі», - розповів пан Артур.

Аби допомогти водіям визначитись із місцем для паркування, створили спеціальну мапу з інформацією про безоплатні парковки та стоянки міста. Її можна знайти на офіційному сайті Вінницької міської ради в розділ «Мапа міста». 

«На розділі «порушення правил паркування», де відразу відкривається інструкція будь-яких дій, які можна зробити зі штрафом: там його оплатити і перевірити, одразу є посилання на мапу, що відкривається зі значками - усі паркувальні місця. Дуже часто безкоштовні вільні паркомісця є в наявності. Навіть в центрі по Архітетора Артинова є, по Магістрацькій можна знайти де припаркувати автомобіль. Нашій водії вже знайшли шлях, як можна припаркувати свій автомобіль не порушуючи правил паркування», - сказав заступник начальника відділу паркування.

 

Щоб організувати рух транспорту належним чином і розвантажити центр, в місті планують запровадити платне паркування. Над цим наразі працюють у відділі паркування міськради, - розповідає його керівник.

«Відділ паркування зараз надсилає усі нормативні документи – це і регуляторні акти до, наприклад, антимонопольного комітету, для того, щоб отримати свої рекомендації і погодження, також до інших державних структур, які надають погодження того, щоб було впроваджене платне паркування. Це не робиться за тиждень, за місяць і навіть за два, тому що кожне паркомісце, яке в майбутньому може з’явитися, повинне мати свій інвентаризаційний номер або майданчик. Майданчик має бути виділений, відповідно до стандартів за розмірами і одне з найважливіших питань – як організувати оплату і перевірку самого платного паркування», - додав Артур Андрущенко.

Водночас в рамках реконструкції проспекту Коцюбинського,  де мають прокласти трамвайну колію, також передбачена організація платних паркінгів. Це дасть можливість перерозподілити автомобілі від найбільш перевантажених ділянок до інших територій.  У планах будівництво декількох багаторівневих паркінгів: біля залізничного вокзалу та центрального ринку. Реалізація проєкту передбачає різну вартість паркування, у залежності від зони (їх планують чотири).

Багаторівневий паркінг у центрі та в районі залізничного вокзалу, розвантажив би центральні вулиці, - вважає й очільник ГО "Дорожній контроль Вінниця" Володимир Затайдух.

«Найбільша проблема в центрі міста, адже туди всі їдуть на роботу, діловий центр міста. Вирішити цю проблему може багаторівнева парковка. Бачив проєкт біля міськради, якщо на задній парковці зробити багаторівневу, то вона розвантажить деяким чином саме вулицю Соборну. До питання із залізничним вокзалом, також бачимо вирішення лише одне – це багаторівнева парковка», - прокоментував пан Володимир.

Рентабельна ціна паркування у центрі міста складає 25 грн/годину, - пояснює заступник начальника відділу паркування Вінницької міськради Артур Андрущенко. Голова ГО "Дорожній контроль Вінниця" називає схожий діапазон вартості паркування.  

«Розмір повинен залежати від розташування паркомісця, тобто якщо на вулиці Соборній, можна зробити трохи більшу, щоб не завантажували центр, якщо брати погодинно, то можна брати 20 гривень – година, тому що на Соборній люди не повинні залишати автомобілі на ніч. А якщо брати взагалі залізничний вокзал, то можливо робити добову оплату, тобто, думаю 50 гривень на добу, більше не думаю, що в нашому місті люди платитимуть більше», - сказав Володимир Затайдух.

Водночас активіст додає, що для конструктивного рішення, до обговорення питання розташування і вартості парковок, треба залучати всіх учасників дорожнього руху.

«Відділ парковки, а також міськрада створили робочу групу, яку підключила би громадськість, в тому числі і обов’язково працівників поліції, спецслужб, спецтранспорту, обов’язково всіх підключити і на цьому заході в будь-якому випадку прийняли би якесь рішення. Ви розумієте, таксисти найкраще бачать де можливо створити ці паркомісця, такі ГО як ми, можуть проаналізувати скільки там автомобілів, от тоді було б конструктивно. Ідентично працівники швидкої допомоги бачать, де можна створити паркомісця, щоб не заважало їм. Вони знають ці найпроблемніші місця, коли вони виїжджають на місце подій, або пожежники не можуть загасити будівлю, бо є така ситуація», - додав пан Володимир.

Під час реконструкції доріг, створення нових паркувальних місць враховують одразу, - каже директор департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради Юрій Семенюк. За його словами, нову парковку на 36 місць облаштовують на Київській біля зоопарку. А в рамках капітального ремонту на Сабарівському шосе облаштували 18 паркомісць. Загалом, цьогоріч близько 100 нових паркомісць облаштували у нашому місті.

Поділитися :