Новини

Аналіз цінностей П’ятничанського парку: вінничан запросили на екскурсію палацо-парковим ансамблем

28 вересня 2023, 09:51

Презентація аналізу цінностей цієї пам’ятки Національного значення відбулась за участю прямого нащадку родини Ґрохольських, з ім’ям якої тісно пов’язана історія створення зеленої оази.

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, екскурс в історію організатори вирішили провести просто неба. На початку учасникам події презентували альбом із детальним аналізом цінностей палацо-паркового ансамблю. Відтворити модель того, яким він був і як може виглядати за відповідного догляду, дозволили сімейні архіви родини Ґрохольських, які радо представив їхній сучасний нащадок – пан Генрик.

"Моя родина проживала тут на Поділлі більше 250 років, до часів більшовицького перевороту, коли довелося рятуватися втечею від радянського «червоного» терору до Польщі. Для поколінь, які народилися і у П’ятничанах, і у Стрижавці, це була дійсно трагедія. Я щасливий, що зараз маю нагоду співпрацювати з фахівцями і Музею Вінниці, і міської архітектури. Маю честь ділитися тими матеріалами, які залишилися у наших сімейних архівах, бо це має велике значення, зокрема і для позитивного розвитку польсько-української співпраці", - розповідає Генрик Ґрохольський.

Надані архіви дозволили провести аналіз історичної спадщини як родини Ґрохольських в цілому, так і П'ятничан зокрема. 

"Завдяки переданим документам, картам та світлинам, нам вдалося по крихтам віднайти ті «діаманти», які розкидані тут по всій території, що складає близько 32 гектари. Вона збереглася і розвивається до цього часу і буде розвиватися далі як палацо-парковий ансамбль родини Ґрохольських. І архітектура, і зелені насадження – це єдиний неподільний комплекс", –наголошує  головний архітектор Вінниці Євген Совінський. 

Перейнятися атмосферою та дізнатися більше про парк та, можливо, віднайти «зелений код» учасники презентації мали змогу вже під час екскурсії. Тут є все: від крислатих дубів та ясенів до вибагливих модрин та інвазивних акацій. Від штучної водойми та таємничого гроту закоханих, які потребують відновлення до величних палацових споруд, котрі ще ховають чимало секретів. 

"Цим заходом ми хотіли досягти більшої поінформованості людей у тому, чим ми володіємо, маємо шанс розпоряджатися, підсилювати і передавати нащадкам. Пам’ятки – це лицарі часу, які попередні покоління розставляли нам для того, щоб ми мали можливість згадувати. Навіть в умовах сучасної війни підтверджується , що ідентифікація нас як українців може відбуватися завдяки тим просторам, які нас сформували", - каже Євген Совінський.

З огляду на пріоритетність видатків на оборону країни презентований альбом дизайнер-архітектора департаменту архітектури Юлії Лученко буде доступний лише в електронному варіанті. Ознайомитись із інформацією можна буде на фейсбук-сторінці департаменту архітектури та містобудування Вінницької міської ради, ввійшовши за QR-кодом.


Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :