Новини

Аплодували стоячи: вінницький ансамбль "Радість" підкорив Францію та Польщу

25 липня 2024, 15:52

Ансамбль брав участь в одному з найпрестижніших та найбільших Міжнародних фольклорних фестивалів Франції «Свято виноградної лози» в м. Діжоні, у фестивалі «Вечірні променади» в м. Шатийон-сюр-Сен та Венаре-Ле-Лом та у 25 Міжнародному фольклорному фестивалі «Вармія та Мазури» в м. Ольштині, Польща.

Як зазначається на фб-сторінці Віктора Бойка, народний художній колектив України ансамбль танцю «Радість» Вінницького міського палацу дітей та юнацтва повернувся з тритижневого туру країнами Європи. За три тижні колектив дав 25 концертів. Концерти відбувалися на вулицях старовинних центрів міста Діжона та Шатийон-сюр-Сена, в центральному парку Дарсі, в театрах міста Діжона та Шатийон-сюр-Сена, у величезних амфітеатрах у польських містах Ольштин, Оструда, Біскупець. У фестивалях брали участь колективи з різних країн: Мексики, Болівії, Кенії, Грузії, Сенегалу, Франції, Польщі, Сербії, Литви та інших країн.

"Наші діти з гордістю несли прапор нашої держави та з величезним успіхом представляли українське мистецтво на сценах Європи. Святковий гопак, Подільські вихиляси, Розпрягайте, хлопці, коней, Подільський передзвін, Лобуряки, інші танці та українські пісні на залишали байдужими жодного глядача. По закінченню 50 – 70 хвилинних концертів бурхливі овації глядачів, вигуки «браво» переповнювали душі наших дітей гордістю за нашу країну, за нашу українську культуру і виконували танець на «біс». На урочистому прийомі в мерії Діжона, заступник мера говорив, що вони надзвичайно раді, що у фестивалі в Діжоні бере участь український ансамбль «Радість» з міста Вінниці, яке стало містом-побратимом Діжона", - йдеться в повідомленні.

У величезному старовинному костелі Діжона відбулася служба за мир, в якій взяли участь учасники фестивалю, прихожани та гості міста. Усі колективи під час служби виконували вокально-музичні номери. Під кінець служби діти заспівали «Ой, у лузі червона калина». 

У місті Венаре-Ле-Лом ансамбль виступав напередодні великого французького свята «Дня взяття Бастилії». Концерт відбувся у концертній залі біля мерії. Організатори не очікували, що стільки глядачів прийде. Весь концерт пройшов під бурхливі оплески глядачів, а по закінченню глядачі стоячи оваціями вітали дітей.

"Мер міста Венаре-Ле-Лом докладає максимальних зусиль на підтримку України. Він сказав дітям, що це дуже добре, що ви приїхали до Франції, що показуєте українську культуру, український народ, тому що багато французів сумніваються у підтримці України, багато вважають українців частиною росіян, а ви показуєте, що ви є сильною нацією, що вас потрібно підтримувати, і що Україна достойна бути членом європейського союзу", – зазначає Віктор Бойко.

Група дітей взяла участь у покладанні квітів до пам’ятника жертвам Другої світової війни, де мер говорив і про агресивну війну росії проти України. Хвилиною мовчання вони вшанували і жертв терористичного нападу на Вінницю 14 липня 2022р.

"В старовинному амфітеатрі польського міста Ольштина наш колектив давав 50-хвилинну програму та виступав першим о 18 год. Ми боялися, що глядачів буде не дуже багато, бо зазвичай глядачі підходять із запізненням. Але того вечора о 18 годині зал був повністю заповнений. Ворота до амфітеатру зачинили, і ті, хто не потрапив до глядацької зали, дивилися концерт крізь паркани з усіх сторін. Атмосфера у залі була просто неймовірна. Коли дівчата співали «Ой, у лузі червона калина», багато глядачів підспівували у залі, українці розгорнули українські прапори та співали стоячи. По закінченні останнього номеру, весь зал піднявся та аплодував стоячи. Діти виконали номер на «біс». Голова оргкомітету фестивалю пан Маріуш сказав, що публіка просто шаленіла від вашого виступу", - йдеться в повідомленні.

В Ольштині в рамках фестивалю проводилися змагання на човнах. 12 команд по 16 чоловік змагалися між собою. Команда ансамблю перемогла у 5 запливах та стала переможцем змагань. На гала-концерті голова оргкомітету вручив нагороду за перше місце та сказав, що українці не тільки гарно танцюють, а ще й стали найсильнішими у спортивних змаганнях.

"Як у Франції, так і у Польщі багато місцевих мешканців вітали наших дітей словами «Слава Україні!» - «Героям слава!»" - пише Віктор.

Фото: Віктор Бойко

Поділитися :