Новини

"АЗД рятує життя": вінничан навчають, як надавати першу медичну допомогу

11 вересня 2021, 15:30

Тренінг з надання домедичної допомоги проводять на вул. Соборній, біля міськради.

Як навчитися надавати першу медичну допомогу та як правильно робити штучний масаж серця – цьому можуть навчити сьогодні представники  ГО "Екстренної медичної допомоги". По вулиці Соборній розміщена локація-проєкт "АЗД рятує життя". Як розповіла "Місту над Бугом" голова ГО "Екстренної медичної допомоги" Аліса Чорнокнижна, навчають першій домедичній допомозі як дорослих, так і дітей.

"Ми розміщені сьогодні на вулиці Соборній біля міської ради, проводимо тренінги з надання домедичної допомоги для всіх вінничан та гостей нашого міста, які хочуть навчитися рятувати життя. Можна навчатися як дорослим, так і дітям. Звичайно, що якісні натискання на грудну клітку фізично можуть виконати ефективно діти, старші 12 років. Але і маленькі дітки зможуть правильно навчитися діяти в більш ігровій формі. Також навчаємо правильно викликати екстрену медичну допомогу", – розповіла Аліса Чорнокнижна. 

Нагадаємо, нещодавно, у публічних місцях Вінницької громади встановили шість автоматичних зовнішніх дефібриляторів. Проєкт реалізовує Фонд "Подільська громада" спільно з Вінницьким обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Такі пристрої є вже в багатьох країнах  Європи та світу і допомагають рятувати людські життя, у перші хвилини після зупинки серця, коли ще бригада швидкої в дорозі.

У Вінниці дефібрилятори встановили на залізничному вокзалі, двох автовокзалах – Центральному, що на вулиці Київській, 8 та Західному автовокзалі – на Хмельницькому шосе. Також автоматичні зовнішні дефібрилятори розташовані у трьох Прозорих офісах Вінниці – на Соборній, проспекті Космонавтів, 30 та на вулиці Брацлавській.

Ними можуть скористатися вінничани, які не мають медичної освіти. Адже дефібрилятор має звукові підказки, а також режим для проведення серцево-легеневої реанімації для дорослих і дітей.

Поділитися :