Новини

Через бездіяльність Кабміну вінничани залишаться без гарячої води

19 травня 2021, 14:40

КП "Вінницяміськтеплоенерго" вимушено зупиняє надання послуги гарячого водопостачання з 20 травня 2021 року.

Про це повідомили на сайті підприємства. Зазначається, що з 20 травня 2021 року втрачає чинність Постанова Кабінету Міністрів України №867 "Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу".

З втратою чинності Постанови теплопостачальні підприємства теплокомуненерго мають закуповувати природний газ для надання комунальних послуг на вільному ринку. Але щоб мати можливість обрати постачальника природного газу на вільному ринку – ТЕК мають повністю розрахуватися за спожитий природний газ перед НАК "Нафтогаз України" і закуповувати природний газ за умови 100% попередньої оплати!

На "Вінницяміськтеплоенерго" повідомили, що, як і всі інші теплопостачальні підприємства України, має заборгованість перед  НАК "Нафтогаз України". У випадку ВМТЕ цей борг складає 289 млн грн.

На підприємстві також пояснили причини виникнення боргів за спожитий природний газ.

Причини, які призвели до припинення постачання гарячої води:

  1. Наявність невідшкодованої різниці в тарифах у розрахунковій сумі понад 500 млн. грн. станом на 01.05.2021 року.
  2. Неможливість застосувати нові тарифи підприємства для населення (Постанова НКРЕКП від 09.09.2020 №1671) через відсутність Постанови КМУ "Про публічні договори".
  3. Невиконання зобов’язань з боку Уряду Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води між КМУ, НКРЕКП, НАК "Нафтогаз України" і Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування "Асоціація міст України".
  4. Дія Постанови КМУ від 18 червня 2014 р. № 217, що залишає КП ВМР "Вінницяміськтеплоенерго" без обігових коштів необхідних для придбання газу.

Така ж ситуація і в інших містах, де гаряча вода подається населенню упродовж всього року. Відповідно, зазначають на підприємстві, сукупність усіх цих факторів призвела до того, що КП "ВМТЕ" вимушене зупинити надання послуги гарячого водопостачання для своїх абонентів.

У чому суть проблеми?

У січні 2021 року Україною прокотилася хвиля протестів через газову кризу. 10 січня мітинги проти підняття тарифів за комунальні послуги відбулись і у Вінниці, Козятині та Жмеринці.  У результаті, Уряд пішов на діалог з місцевим самоврядуванням щодо домовленостей не піднімати теплопостачальним підприємствам тарифи на послуги теплопостачання до кінця опалювального сезону.

Тоді міський голова Сергій Моргунов висловив свою позицію щодо підняття тарифів для населення, закликавши державну владу знизити тарифи на енергоносії і відновити повномасштабну програму субсидій.

А 9 лютого підписали Кабінет Міністрів України, НКРЕ КП, "Нафтогаз" та мери міст підписали Меморандум для врегулювання проблемних питань у постачанні тепла та гарячої води українцям. Підписавши Меморандум, сторони домовилися, що тариф на тепло та гарячу воду для населення до кінця опалювального сезону не зростатиме, а підприємства комунальної теплоенергетики отримають природний газ в обсягах, що забезпечить стале проходження опалювального сезону.

Фото: http://auc.org.ua/

Уряд погодився, що збитки комунальних підприємств, отримані від державного регулювання тарифів на тепло для населення в цьому опалювальному сезоні, будуть компенсовані до 1 жовтня 2021 року. Мінрегіон, Міненерго, НАК, АМУ спільно визначать фінансові джерела для цієї компенсації і розроблять відповідні законодавчі інструменти.

Однак, станом на квітень умови Меморандуму Уряд не виконав.  Тоді як Асоціація міст України свої зобов'язання в частині того, що тарифи для населення на тепло і гарячу воду не зростатимуть до кінця опалювального сезону - виконала.  Тож у квітні, Правління АМУ закликало Прем’єр-міністра терміново провести нараду щодо виконання умов Меморандуму про врегулювання проблемних питань ТКЕ. 

До того ж з 1 травня мав завершитись строк дії покладання спецобов’язків, якими уряд зобов’язував "Нафтогаз" продавати природний газ теплокомуненерго. І у багатьох містах послуга централізованого гарячого водопостачання була б відімкнена, оскільки теплопостачальники залишаються без газу.

Водночас НАК "Нафтогаз" оприлюднив заяву, у якій він востаннє встановив ціну газу за ПСО у квітні, а далі запропонував теплокомуненерго купувати газ у своєї дочірньої компанії - ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг". Зазначається, що контракти укладатимуться на комерційних засадах, на умовах попередньої оплати або ж післяоплати при наданні банківської гарантії: 

 Водночас Уряд лише дав додаткових 20 днів на продовження дії ПСО.

Відповідно, з 20 травня,  теплокомуненерго мають укладати нові договори на постачання газу з новими постачальниками та платити їм десятки мільйонів гривень передоплати. А оскільки це неможливо через борги, які накопичувались роками та відсутність у підприємств обігових коштів, послугу гарячої води в літній період доводиться зупиняти.

 

Поділитися :