Новини

Чи варто заморожувати продукти: поради Центру громадського здоров’я

19 січня 2022, 09:47

Географічне розташування України унеможливлює споживання свіжих овочів, фруктів і ягід протягом усього року, тому заморожені овочі та фрукти — повноцінна їм альтернатива.

Заморожування, на відміну від інших способів зберігання, мінімально впливає на колір, текстуру й харчові цінності продуктів. Про це повідомляють на фб-сторінці Центру громадського здоров’я України.

Якщо говорити про овочі та фрукти, то під час заморожування частина вітамінів і мікроелементів утрачається, але цей показник становить усього 20—30%, тоді як під час консервування — понад 50%.

Перевага рослинної їжі в тому, що вона корисна в будь-якому вигляді, адже її головна цінність — у наявності харчових волокон, які повністю зберігаються під час заморожування.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Заморожування — спосіб зберігання довготривалий, але не вічний. Різні харчові продукти мають різні строки зберігання:

  • риба, м’ясо, птиця — до 6 місяців;
  • фарш — 3 місяці;
  • приготована ціла птиця або шматок м’яса — 9 місяців;
  • приготовані шматочки птиці — 1 місяць;
  • хліб — 3 місяці;
  • морозиво — до 2 місяців;
  • печиво — до 8 місяців;
  • зелень, фрукти, овочі — до 6 місяців.

Розморожувати продукти потрібно повільно в холодильній камері та слідкувати, щоби тала рідина не забруднила інші продукти.

Якщо їжа потрапила до морозильної камери з будь-якими бактеріями на поверхні, то після відтанення вона, як і раніше, міститиме ті самі шкідливі бактерії. Єдиний надійний спосіб позбутися їх — дотримуватися правил харчової безпеки, зокрема ретельно просмажувати або відварювати харчові продукти.

Читайте також:
Комплексне утеплення 7 закладів освіти: у Вінниці розпочинають масштабний проєкт з термомодернізації садочків та шкіл

Поділитися :