Новини

Цьогоріч у Вінниці облаштують 11 км веломережі

19 січня 2022, 12:51

Сьогодні загальна протяжність веломережі міста становить 88,5 км.

Про це повідомляють на фб-сторінці департаменту енергетики, транспорту та зв'язку Вінницької міської ради. Протягом 2021 року в рамках капітального ремонту вулиць побудовано 9,5 км доріжок для велосипедистів. Зокрема, 5,5 км - виділені велодоріжки та 4 км - суміжні (велосипедна та пішохідна) доріжки. Та Програму розвитку велосипедного руху на 2021-2023 роки продовжують реалізовувати, і вже цього року веломережа має збільшиться на 11 км.

«В цьому році заплановано облаштувати виділені велодоріжки з обох сторін на вулиці Батозькій. На ділянках по Пирогова та Шепеля (на відрізку від вул. Р. Скалецього до вул. В. Малиновського) - двосторонні смуги з одного боку вулиці. Додатково розглядаються варіанти нанесення розміток для велосмуг на вулицях Винниченка та М.Ващука", - каже заступник директора департаменту енергетики, транспорту та зв'язку міської ради Андрій Сорокін.

Щороку у Вінниці збільшується кількість автомобілів та зростає завантаженість доріг. Питання мобільності міста не можна розв'язати розвитком виключно автомобільної інфраструктури, тому місцеві органи влади, переймаючи досвід європейських країн, вбачають розв'язання цієї проблеми у розбудові велоінфраструктури. 

І сьогодні вже помітна тенденція, що все більше вінничан пересідають на велосипеди. 

Нині у Вінниці акцент ставлять саме на конструктивно виділених велодоріжках, де це можливо з огляду на історичну забудову міста та конструктивні параметри вулиці, пояснює Андрій Сорокін.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Фахівці також надають перевагу влаштуванню велосипедних смуг за рахунок проїжджої частини там, де є надлишкова ширина смуг, відповідно до ДБН 2.3-5:2018.

"Цим ми, власне, виділяємо простір для велосипедистів та одночасно сприяємо зменшенню швидкісного режиму, як того вимагає ПДР, до 50 км/год. Прикладом можуть бути вулиці Воїнів Інтернаціоналістів, Лесі Українки, Генерала Арабея, Замостянська та інші. Сьогодні протяжність велосмуг на проїзній частині понад 11 км. Велопішохідні смуги теж мають право на існування в умовах обмеженого простору чи щільної забудови приватного сектору. Наприклад, вул. Д. Нечая, де в минулому році влаштували суміжні велосипедну та пішохідну доріжки. Але це радше виняток, ніж правило. Велика кількість велопішохідних зон пояснюється їхнім активним створенням на початку розвитку велоінфраструктури міста, а саме у 2010-2015 роках”, - пояснив Андрій Сорокін.

Для тих, хто власного велосипеда не має, вже три сезони поспіль у місті працює муніципальний велопрокат - 25 станцій Nextbike на 180 велосипедів.

Для популяризації екологічного двоколісного транспорту у Вінниці проводять різні заходи. Серед них –  флешмоби, велоперегони, марафони. Всього за рік пройшло понад три десятки велозаходів.

Читайте також:
За минулу добу на Вінниччині рятувальники 9 разів ліквідували наслідки негоди

Поділитися :