Новини

Делегація з Вінниці побувала із візитом у латвійському місті Вентспілс

1 вересня 2023, 15:30

Там проходили Дні української культури.

Як інформують у міській раді, у межах заходів вінничани представляли українську музику, пісні, танці та ремесла. А у вільний час гуляли містом, ознайомились із туристичними візитівками та музеями, а ще відвідали український центр «Кобзар».

До складу вінницької делегації ввійшли Зразковий ансамбль народного танцю «Квіти Поділля», Зразкова майстерня естрадного мистецтва «Зоряна мрія» закладу культури «Міський Палац мистецтв», дві майстрині з рогозоплетіння та представниця Музею Вінниці.

Як розповіла заступниця директора з культурно-масової роботи ЗК «Міський Палац мистецтв» Алла Когут, яка очолювала культурну делегацію, поїздка була наповнена позитивними емоціями та незабутніми враженнями.

«За 3 дні ми дали 4 концерти. Латвійці були вражені виступами наших хлопців та дівчат. На сцені діти танцювали та співали. Їх виступи були справжнім феєрверком емоцій та витончених рухів, де звучала українська музика в усій своїй красі та глибині. – говорить Алла Когут. – Також у залі були присутні й представники нашої діаспори, які підспівували «Червону руту», «Чорнобривці». Наші земляки дуже радо нас приймали, надзвичайно теплою була зустріч. Виступам вихованці ЗК «Міський Палац мистецтв» глядачі аплодували стоячи».

Корисною була поїздка й з огляду на вивчення досвіду Вентспілса у збереженні історичної спадщини. Представниця Музею Вінниці Ольга Корж зазначила, що Латвія, як і Україна, має значний спадок радянського минулого.

«Мені був цікавий досвід країн Балтії у музейній сфері, а також те, як його можна застосувати у нас. Музей Вентспілса, розташований у середньовічному замку Лівонського ордену. Але його співробітникам вдалося поєднати в експозиції як середньовічні мотиви з нотою імперського спадку, так і наслідки радянської окупації. При цьому всьому вони не забувають про сучасний підхід до музейної справи. Особливо мені сподобався простір довкола музею: вигляд на порт та затишні альтанки на подвір'ї, сучасні інсталяції та реконструкції середньовічної зброї», – зазначає Ольга Корж.

Нагадаємо, у вересні минулого року Вінниця підписала угоду про співдружність із латвійським містом Вентспілс.

Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :