Новини

Депутати Вінницької міськради звернулись до Верхової Ради щодо заборони діяльності московського патріархату на території держави

28 квітня 2023, 14:16

Зокрема, висловили прохання невідкладно розглянути проєкт законів України «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій».

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив міський голова Сергій Моргунов.

За його словами, питання російської церкви (враховуючи усі факти про колаборантів в рясах та кремлівську агентуру) - це вже не питання церкви, а національної безпеки.

Тому депутатский корпус просить Верховну Раду невідкладно розглянути проєкти законів про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій.

"Немає сьогодні важливішого для кожного з нас, для кожного українця, як захист рідної землі від рашистських окупантів, збереження цілісності території нашої держави, формування духовної ідентичності, забезпечення успішного майбутнього України в європейській спільноті.

Однак станом на сьогодні в Україні не заборонена на законодавчому рівні Українська православна церква в єдності з московським патріархатом та інші релігійні організації з центром в країні-агресорі, які ідеологічно обгрунтовують та підтримують військову агресію росії проти України та виправдовують усі військові злочини проти мирного населення. Вважаємо неприпустимим подальше існування та діяльність Української православної церкви в єдності з московським патріархатом та інших релігійних організацій з центром в країні-агресорі в Україні загалом та на території Вінницької территоріальної громади зокрема", - наголосив депутат міської ради Володимир Малінін.

Текст звернення підтримали 40 депутатів міської ради, присутніх на сесії. Коментуючи сесійне рішення, міський голова Сергій Моргунов зауважив, що на території Вінниччини і обласного центру, зокрема, є прояви тісної єдності деяких священників з московською церквою, а в окремих храмах навіть відмовляються відспівувати загиблих в російсько-українській війні. Тому органи місцевого самоврядування повинні відреагувати, прийнявши правильні правові рішення.

"Однозначно в нашій конституції чітко і ясно записано, що свобода віросповідання залишається однією з ключових цінностей. Але, на жаль, деякі представники відповідної церкви далеко не є патріотами України. І публічно, в тому числі, висловлювали свої позиції по відношенню до російської агресії - і у Вінниці. Ми можемо довго говорити на тему, як правильно діяти, але в першу чергу це повинно бути розуміння, моральне і психологічне, і засудження військової агресії від всіх людей, які носять рясу.  Тому що по великому рахунку вони впливають на розум і душі людей. Ми точно не повинні підтримувати і дивитися спокійно на ті прояви підривної діяльності, в тому числі на території Вінницької області і у місті Вінниці", - наголосив Сергій Моргунов.

Поділитися :