Новини

До Дня залізничника Музей Вінниці оприлюднив рідкісні світлини вінницького вокзалу 1940 року

4 листопада 2022, 09:34

Це світлини з альбому, який зберігається в Державній науковій архітектурно-будівельній бібліотеці імені Заболотного.

Як повідомляють на фейсбук-сторінці Музею Вінниці, залізниця з’явилася у місті в 1870 році: повз Вінницю пролягала одна колія, а за станцію слугувала невеличка дерев’яна будівля.

У 1880-х з’явилося повноцінне цегляне, двоповерхове приміщення вокзалу. А вже в середині 1930-х років розпочалася його реконструкція за проєктом київського архітектора Миколи Шехоніна. Станом на 1940 рік перед вінничанами та гостями міста постав оновлений вокзал. Проте, ця будівля проіснувала недовго – у 1944 році вона була знищена під час вигнання німецьких окупантів з Вінниці. 

Як виглядав вінницький вокзал 1940 року дивіться на світлинах з альбому, який зберігається в Державній науковій архітектурно-будівельній бібліотеці ім. В. Г. Заболотного.

Особлива цінність альбому полягає в тому, що його створили як подарунок архітектору Шехоніну від пасажирської служби Південно-Західної залізниці.

Сьогодні в Україні відзначають День залізничника. Саме 4 листопада 1861 року на територію сучасної України прибув перший потяг за маршрутом Відень – Львів. Залізниця важлива для нормального функціонування країни в мирний час, а під час війни її важливість зростає. Попри небезпеку, українські залізничники і залізничниці забезпечують евакуацію мирного населення, воєнну логістику, підтримують експорт та імпорт різноманітних товарів в умовах закриття морських портів. Дякуємо вам за це і вітаємо з вашим днем!, - йдеться у дописі музею. 

Поділитися :