Новини

Експонати Музею Вінниці презентували на литовсько-українській виставці

27 вересня 2022, 13:34

На виставці «За волю України!» можна побачити темляк та пам'ятні знаки "Соборна Україна".

Як повідомляють на фейсбук-сторінці Музею Вінниці, виставка відкрилась 22 вересня, у литовському місті Каунас. 

Це перша міжнародна музейна виставка в Європі для України у статусі кандидата на членство в ЄС. Вона працює у Військовому музеї імені Вітовта Великого і є прямим продовженням однойменної виставки Національного музею історії України у Другій світовій війні. У серпні 2021 року в Києві почала працювати виставка «За волю України!» і планувалась до травня цього року. Саме там було представлено декілька речей з фондів нашого Музею: темляк та знаки «Соборна Україна».

Проте повномасштабне російське вторгнення зламало всі плани, тому експоновані на виставці предмети евакуювали з Києва. Влітку вони опинилися в Литві, де відкрилась виставка для відвідувачів та працюватиме до кінця травня 2023 року.

Щиро радіємо, що, попри сумні обставини, наші речі та багато інших унікальних експонатів розповідатимуть історію України жителям та гостям Каунаса, - йдеться у повідомленні

Для довідки:

Темляк - це петля з ременя або стрічки з китицею на кінці, причеплена до ефесу холодної зброї. Він виконував як практичну функцію (запобігання втраті зброї та захист руки), так і декоративну. Прийнято вважати, що темляк у Європі почали використовувати з ХІІІ століття. Ближче до ХХ століття його більше сприймали як знак приналежності до конкретного підрозділу, аніж в якості елементу військового спорядження.

Пам’ятні знаки “Соборна Україна”- це комплект з двох, фактично однакових нагрудних знаків. Один 1917 року, а інший 1918 року. Проєкт знаку був розроблений одним з організаторів Союзу Визволення України і Легіону Українських Січових Стрільців – Іваном Боберським. Серія “1918 року” була виготовлена у Львові та Коломиї. В період 1918 -1920 рр. знаки використовувались, як вояками Армії УНР, так і Галицької армії, в якості розпізнавальних знаків та кокард. На знакові зображено Архістратига Михайла. Він тримає у руках щит з галицьким левом. Поєднання символів дідичної столиці України - Києва, та Західно-Української Народної Республіки уособлювало єдність українських земель, від чого і походить назва знаку - “Соборна Україна”. Вгорі знаку бачимо напис “Україна”, а внизу “1918”

Поділитися :