Новини

"Екстрені відключення світла": Кіберполіція застерігає вінничан від шахраїв

22 березня 2024, 14:33

Шахраї використовують повідомленнями на кшталт: «ДТЕК повідомляє про екстрені відключення електроенергії внаслідок атаки ворога на енергетичну інфраструктуру» з фішинговими посиланнями. 

Як зазначається на сайті Вінницької міської ради, через сьогоднішню нічну атаку ворога по енергетичних об'єктах країни інфраструктура зазначала значних пошкоджень. Водночас непроста ситуації в енергосистемі може стати причиною активізації кібершахрайства.

Приклади такого правоохоронці мали минулого року, під час блекаутів. 

Зловмисники, використовуючи фейкові телеграм-боти, дізнавалися авторизаційні дані для входу до телеграм-акаунтів. Скомпрометовані облікові записи фігуранти використовували у шахрайських схемах. Зокрема, зі зламаних акаунтів вони робили автоматичну розсилку шахрайської реклами для привласнення грошей громадян.

Щоб не стати жертвою шахраїв, правоохоронці радять громадянам налаштувати двофакторну автентифікацію у всіх соцмережах та месенджерах, які пропонують таку функцію. Не варто повідомляти нікому коди підтвердження, які приходять у SMS або безпосередньо у застосунках. Також рекомендують регулярно переглядати підключені пристрої та активні сеанси у месенджерах.

Користуючись ботами, громадян завжди закликають звертати увагу на посилання. Будь-яка відмінність означає, що ви потрапили на фейковий бот або канал. Зазвичай у назві відрізняється одна чи декілька літер, що складно помітити під час пошуку.

Також кіберполіція радить отримувати інформацію про відключення та відновлення електропостачання лише з офіційних джерел, зокрема, з офіційного сайту ДТЕК – https://dtek.com/.

Ілюстрація: Вінницька міська рада

Поділитися :