Президент компанії "VITAGORA" П’єр Гез порівняв вінницьке вино із всесвітньо відомими бургундськими винами.
Як інформують на сайті міської ради, у перший день перебування у Вінниці члени французької делегації зустрілися з представниками влади, побували на підприємстві СТОВ "Діброва", поспілкувалися з викладачами та студентами ВНАУ. Серед об’єктів, який відвідали гості із Діжона у перший день, і підприємство "Винний дім Гігінеішвілі". Нещодавно саме ця крафтова виноробня здобула перемогу на дегустаційних конкурсах в Одесі. Вино стало найкращим зразком сорту "Одеський чорний в Україні" за підсумками експертів дегустаційних конкурсів "Odessa Wine & Spirit Awards" і проекту "Best Riedel glass for Odessa Black variety". Крім того, виноробня отримала золоту медаль – за вино "Аліберне Reserve Limited Edition 2018" та срібну медаль – за вино "Ркацителі Оранж 2018".
Вінницький будівельник, ресторатор та винороб Володимир Гігінеішвілі влаштував екскурсію гостям з Діжону та поділився власними секретами виробництва, яке виготовляється на сучасному німецькому та італійському обладнанні. Він розповів, що займається цим уже п’ять років. Жартуючи, називає себе кращим виноробом серед будівельників.
"Я 50-років пропрацював у будівельній галузі. А коли прийшов час – передав бізнес сину, і, аби йому не заважати, вирішив займатися виробництвом вина. Я грузин, тому виноробство стало моїм хобі – це не бізнес. Ми не маємо своїх виноградників, а працюємо із виноградарями Одеської та Закарпатської областей. Але вже маємо землю над Дністром у Вінницькій області, де можна вирощувати виноград. Мені навіть незручно розказувати французам, як виробляти вино. Щороку виробляємо близько 25 тонн вина. У нас однакової якості вино – і те, що на прилавках, і те, що у підвалах. Також ми працюємо над виробництвом шампанського, через рік ми його уже будемо пити. Це буде шампанське, яке вперше вироблено у Вінниці", – каже Володимир Гігінеішвілі.
Відзначимо, що французька делегація приїхала до Вінниці із регіону Бургундія. Це один з найвідоміших у світі регіонів виноробства, розташований на Сході Франції. І саме тут щороку, у треті вихідні листопада, відбувається великий фестиваль Les Trois Glorieuses. Бургундія найбільше славиться сухими червоними винами, які виробляють із сорту винограду Піно Нуар (Pinot Noir), та білими винами з винограду Шардоне (Chardonnay).
"Я перший раз у Вінниці й дуже приємно вражений та зачарований вашим містом. Хотів би подякувати за дуже теплий прийом з боку міського голови Сергія Моргунова. Вперше в Україні я був 18 років тому, і я бачу, як за цей час розвинулася економіка. А використання нових технологій в аграрній галузі вражає. Сьогодні наш робочий день завершується у прекрасному місці "Винний дім Гігінешвіллі". Я великий шанувальник вина, тому що я живу в Бургундії. Дуже радий був продегустувати вино Володимира. Звичайно, ці вина не мають того відомого маркування, як вина Бургундії, але я приємно вражений якістю цих вин. Біле вино, яке ми продегустували, залишає легкий післясмак, і воно чудово підійшло б до фуа-гра. Молоде червоне вино – теж супер. Я взяв на себе зобов’язання запросити Володимира Гігінеішвілі до нашого клубу шанувальників вина у Бургундії. Хочу побажати вам, аби у Вінницькій області посадили виноградники. Села, які займаються виноробством, цікаві для відвідування, і так я зможу до вас повертатися частіше", – поділився враженнями президент компанії "VITAGORA" П’єр Гез.