Новини

Французька делегація відвідає Вінницю

3 червня 2021, 09:26

Обговорять розвиток співробітництва, започаткованого в 2019 році. 

Як інформують на фейсбук-сторінці міської ради, офіційна делегація з французького міста Діжон перебуватиме у Вінниці впродовж 7-10 червня.  Представники французьких компаній та університетів відвідають низку об’єктів у місті та області, серед яких Вінницький національний аграрний університет, СТОВ "Діброва", ТОВ "Аграна Фрут", ПрАТ "Вінницька харчосмакова фабрика", Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН та інші.

"У жовтні 2019 року, коли офіційна делегація від міста Вінниці перебувала у Франції, у нас якраз і відбулася зустріч у Міністерстві закордонних справ Франції, де було визначено ключові позиції, і з їхнього боку ми отримали підтримку. За що ми вдячні французькій стороні. Наступного тижня ми очікуємо приїзду офіційної делегації Французької республіки до Вінниці. Це вже буде другий візит до нас. Під час якого хочемо закріпити вже визначені напрямки діяльності та далі розширити співпрацю по децентралізованому співробітництву", – розповів заступник міського голови Андрій Очеретний.

Нагадаємо, співпраця між містами розпочалася у 2019 році. Тоді за ініціативи міського голови Сергія Моргунова делегація з Вінниці відвідала з офіційним візитом французький Діжон. За результатами кількаденної поїздки були напрацьовані напрямки можливого подальшого співробітництва. Після цього першого візиту-знайомства французькі партнери також побували у Вінниці. А з початком карантину – муніципалітети обох міст провели ряд онлайн-зустрічей. На одній з них представники Вінницької обласної державної адміністрації запропонували розширити співпрацю з міжміського рівня на міжрегіональний: Вінницька область – провінція Бургундія-Франш-Конте.

Наразі напрацьовано чотири напрямки співробітництва. Перший – це створення і функціонування агрохабу на базі Вінницького національного аграрного університету та університетів, які входять в кластер "VITAGORA" ("AGRONOV" і "АгроСУП"). Співпраця між університетами уже триває, але поки що у зв’язку із пандемією вона відбувається в онлайн-форматі.

Другий напрямок співпраці – це створення агрокластера за участю промислових компаній та агровиробників Вінниці та Вінницької області. Пропозиція працювати у цій сфері була сформована на початковому етапі вінницьким муніципалітетом, але згодом з метою поглиблення партнерства також долучилися Вінницька ОДА та Вінницька обласна рада. Адже основні сільськогосподарські підприємства знаходяться на території області. У квітні цього року було підписано Меморандум щодо створення агрокластеру "Агровін". Сьогодні у нього входять декілька підприємств, а також Вінницький національний аграрний університет й Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН.

Ще один великий напрямок – водопостачання, водовідведення та реконструкція мереж. Ним опікуються Вінницька ОДА та Вінницька обласна рада, оскільки КП "Вінницяоблводоканал" перебуває в обласній власності.

Четвертий напрямок – це зрошувальні системи сільськогосподарських полів для збільшення продуктивності та урожайності угідь.

Фото: Фейсбук/Вінницька міська рада

Поділитися :