Новини

Історії Героїв: вінничанин Андрій Жолонко, виконуючи бойове завдання під Миколаєвом, втратив дві ноги

12 травня 2023, 11:09

Андрій став на захист Батьківщини ще у 2014 році, коли розпочалась війна росії проти України. Андрій без вагань пішов добровольцем, виконував бойові завдання на території Луганської та Донецької областей.

Історію Андрія Жолонка розповіли на ФБ-сторінці Барської міської ради. 

Головний сержант взводу Андрій Анатолійович Жолонко (позивний "Інженер") народився 11 травня 1973 року у Вінниці. До 2014 року вів активне та насичене життя. Однак після нападу росії вирішив долучитись до лав захисників. 

За роки служби неодноразово проходив навчання у військових спеціалістів НАТО, у тому числі з Канади та Британії. Став сапером. Оскільки без спеціального допуску займатись таким родом військових справ неможливо, у 2021 році, пройшовши чергове навчання, отримав другий рівень сапера (підривання та замінування полів).

У березні 2022 року, виконуючи бойове завдання під Миколаєвом, втратив дві ноги та отримав травму руки:

«Під ранок 5 березня ворог закидав позиції наших військових касетними мінами. Групу із 5 чоловік вивезли на розмінування. Так як хлопці не могли ні вийти ні зайти до траншеї, нам потрібно було зачистити ту територію. До моменту отримання травми ми встигли виконати десь 70 відсотків роботи. Потім стався підрив. Десь через хвилину, після того як я зрозумів що трапилось, почав кликати на допомогу. Так як підрив стався у повітрі, це врятувало моє життя. Я був на волосині від смерті, але дивом вцілів. Не стік кров’ю, бо судини від високої температури просто запаялися. Лікарі потім казали, що мені просто пощастило. Після підриву мій побратим, з яким проводили розмінування, прожив ще 5 хвилин та на моїх очах помер», – пригадує той день Андрій.

Андрій Жолонко за період служби має низку нагород, у тому числі - орден за оборону Маріуполя, за участь в АТО. 

Зараз живе з дружиною та сином у селищі Слобода Ходацького старостинського округу. Вчора, 11 травня, Андрій відсвяткував 50-річний ювілей. 

"Під час спілкування із захисником вразила його жага до життя, турбота про рідних, впевненість у власних силах. На протязі цього дня Андрій приймав безліч дзвінків з вітаннями від побратимів, з якими весь час підтримує зв'язок та щиро вболіває за спільну перемогу", – кажуть у міській раді.

Поділитися :