Новини

Історик Вахтанг Кіпіані презентував у Вінниці книгу "Справа Василя Стуса"

9 березня 2021, 19:35

Вінничани, які не змогли відвідати подію, можуть подивитися презентацію в онлайн форматі.

Презентація книжки відбулась 9 березня у Вінницькій обласній науковій бібліотеці Тімірязєва. У виданні вперше опубліковано кількасот архівних документів з кримінальної справи поета Василя Стуса 1980 року та свідчення очевидців. Завдяки декомунізаційним законам СБУ відкрила доступ до цих архівних документів. З них читачі дізнаються про невідомі факти з життя, ув'язнення та загибелі Стуса. До книги «Справа Василя Стуса» увійшли також тюремні листи поета, спогади його рідних та друзів.

"До цього ми знали вирок у цій справі - це вінець тої кухні слідчої, судової, яка була проти Стуса скерована. І зрештою, з тисячі сторінок не відразу ясно, що тут головне. Тут в концентрованій формі я зібрав усі ті ключові документи про останні роки життя Стуса. Одразу видно, як комуністична система знищувала цю талановиту людину, хто не робив належних кроків для його захисту", - розповів Вахтанг Кіпіані.

Журналіст Вахтанг Кіпіані багато років досліджує життєпис поета Василя Стуса. Після того, як Дарницький суд Києва частково задовольнив судовий позов адвоката Василя Стуса, а нині політика Віктора Медведчука, книга «Справа Василя Стуса» ще більше зацікавила українців. В соцмережах навіть оголосили флешмоб із закликом «Прочитай книжку про Стуса». Після чого видавництво «Віват» декілька разів додруковувало наклад.

Поділитися :