Новини

Капремонт вінницького парку "Хімік" планують завершити у вересні цього року

29 березня 2021, 15:41

Наразі тут проводять підготовчі роботи.

Як повідомили на фейсбук-сторінці Вінницької міської ради, загалом у парку планують облаштувати три зони: "Реакція" – з максимальною соціальною взаємодією (простір головної алеї й ключової локації); "Вибух", де дитячі активності й спорт створюють динамічну атмосферу; "Розчинення" у природі – де максимально зберігається відчуття перебування у парковій зоні. Таким є бачення команди архітекторів з Одеси. Саме їхній проєкт з реконструкції "Хіміка" виборов перемогу серед 14 команд з усієї України й буде реалізований найближчим часом.

"Основою нашої концепції є баланс змін і збереження того, що є. З того, що залишиться, - це чудова вхідна група, яка подобається всім жителям, а також альтанка. Вони будуть реконструйовані. Процес був дуже класно побудований за рахунок того, що місцева громада активно приймала в цьому участь і давала нам свої коментарі. Ми створили різні зони, які відповідають усім категоріям населення цього мікрорайону. І будемо активними учасниками процесу капремонту парку упродовж всього періоду виконання робіт", - зауважив архітектор Євген Чернат.

За словами директора департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради Володимира Ніценка, у "Хіміку" облаштують сучасне освітлення, встановлять 20 відеокамер спостереження, 22 урни для сміття, 88 лавочок для сидіння та облаштують велопарковку. Також тут з’являться дитячі та спортивні майданчики, місце для вигулу собак, вбиральні та створять лавку "Добросусідства".

"На даний час департамент отримав усі дозвільні документи. Зараз ми уже безпосередньо приступаємо до виконання робіт. Тут буде повністю замінено мережі, влаштовано доріжки та локації. Сподіваємося, що повністю об’єкт здамо у вересні. Ми уже отримали опори для освітлення парку, інженерні мережі будуть «в землі» в спеціальних лотках. Освітлення буде світлодіодне. Також тут буде 20 камер спостереження", - розповів Володимир Ніценко.

Зауважимо, капремонт парку "Хімік" як демонстраційного проєкту відбувається в рамках проєкту "Інтегрованого розвитку міст в Україні". Ініціатива реалізується за підтримки німецької урядової компанії GIZ giz Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, що фінансується урядами Німеччини та Швейцарії.

"До цього процесу долучена німецька урядова компанія GIZ, спільно з якою ми підписали Меморандум про реалізацію проєкту в рамках демонстраційного – і вони виділили 50 тисяч євро співфінансування на закупівлю матеріалів для виконання робіт по "Хіміку". Але міжнародні тендерні процедури доволі складні, тому вийшла певна затримка. Утім, все це уже позаду – і ми розпочинаємо повномасштабну реконструкцію парку. Хочу зазначити, що вартість капремонту по проектно-кошторисній документації сягає понад 30 млн грн. Але в результаті проведення тендеру нам вдалося зекономити понад 10 мільйонів – і загальний кошторис складає близько 20 млн грн. Кошти в повній мірі передбачені у бюджеті Вінницької громади на 2021 рік. Якщо будуть сприятливі погодні умови – у вересні місяці ми плануємо цей проект повністю завершити", - зазначив заступник міського голови Андрій Очеретний.

Фото: Фейсбук/Вінницька міська рада

Поділитися :