Новини

КП "Вінницяоблводоканал" запасається генераторами та готує працівників до роботи в надзвичайних ситуаціях

11 серпня 2023, 12:07

Зараз резервним живленням підприємство забезпечено на 90%. Все обладнання проходить тестування, а працівників навчають злагодженим діям в умовах можливого блекауту.

Як ідеться на Інформаційному порталі «Моя Вінниця», через воєнний стан на підприємстві не кажуть, скільки саме генераторів вже мають. Але наголошують, що резервне живлення потрібне для всіх водопровідних та каналізаційних станцій у Вінниці. З цим завданням впоралися вже на 90%.

Найпотужніший генератор, який є на підприємстві, потужністю в 1100 кВт. За словами начальника КП “Вінницяоблводоканал” Дмитра Кістіона, питання генераторів почали вирішувати ще наприкінці осені минулого року, коли ворог завдав перших ударів по критичній інфраструктурі країни.

"Перший генератор ми отримали від нашого партнера Міжнародної організації з міграції. Іще два потужністю 635 та 80 кВт придбали за підтримки Вінницької міської ради. І, як показали реалії, то було вчасне рішення: генератор на 80 кВт одразу встановили на Старому місті, де мали проблеми через планові відключення електроенергії, й впродовж осені-зими вінничани в цьому мікрорайоні завжди були з водою", - каже Дмитро Кістіон. 

Станом на сьогодні саме цей генератор відпрацював вже 430 годин, спожив 4 тисячі л пального й навіть встиг пройти перше технічне обслуговування. Загалом на підприємстві є генератори різних потужностей - від 40 до 1100 кВт. Вони потрібні для підтримки роботи не лише водопровідних, а й каналізаційних станцій та очисних споруд міста. Проте генератори на головній водопровідній станції допоможуть не паралізувати місто й не залишити його повністю без води. 

Окрім того, працівники пройшли не один інструктаж щодо роботи в умовах надзвичайної ситуації, адже від злагодженої роботи кожного залежатиме й комфорт в домівках вінничан та у місті в цілому. 

На водоканалі, втім, наголошують, що головна водопровідна станція Вінниці працює на високовольтному обладнанні. І жоден генератор в світі не здатен зробити так, аби в умовах блекауту у містян була вода з-під крану. Адже у місті 635 км водопровідних мереж і вода з головної станції рухається станціями меншої потужності навіть у найвіддаленіші райони під високим тиском. 

Проте генератори на головній водопровідній станції допоможуть не паралізувати місто й не залишити його повністю без води:

"На такий випадок ми випрацювали оптимальне рішення: встановимо на головній станції два генератори потужністю 600 кВт, що дасть нам змогу підняти воду з річки, очистити її, накопичити в резервуарі чистої води та розлити в спецтранспорт для підвозу вінничанам, - розповідає Дмитро Кістіон. - Вже маємо такі генератори саме для головної водопровідної станції".

До початку опалювального сезону на водоканалі обіцяють вирішити іще питання генераторів для встановлення на очисних спорудах Вінниці.


Фото: Інформаційний портал «Моя Вінниця»

Поділитися :