Новини

"Логопедичні діалоги": у Вінницькому центрі реабілітації "Гармонія" проходять групові заняття з корекції мовлення

9 квітня 2024, 11:10

Клієнти Центру спільно зі спеціалістом долають мовленнєві бар’єри та вдосконалюють вимову.

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, «Логопедичні діалоги» – це поєднання корекційних методів та поезії, сценічного мовлення, розвиток навичок акторської майстерності. Такі уроки проводить кваліфікована логопединя Раїса Шастун-Нестерчук – колишня акторка. Вона акцентує на правильних інтонаціях клієнтів, на яких знається досконало.

Наразі на заняттях працюють за віршами вінницького поета Юрія Прокопенка. Під час занять логопединя вчить клієнтів не лише правильно вимовляти звуки, але й майстерно розігрувати сценки, взаємодіяти один з одним, вкладати у слова глибокі сенси.

«Під час “Логопедичних діалогів” наші клієнти не просто читають чи розказують напам’ять вірш. Ми допомагаємо їм залучати емоції, міміку, жести, рухатися у просторі. Вони обігрують кожен рядок. Це допомагає людям розкритися, адже в русі поліпшується вимова, краще звучить голос. Звісно, спочатку клієнтам було важко, адже багатьом складно рухатися, хтось пересувається на кріслах колісних або за допомогою милиць. Проте коли вони подолали сором’язливість, такі заняття вповні показали свою ефективність, адже мовлення стало краще», – зазначає соціальна педагогиня закладу Оксана Крижанівська, яка допомагає з організацією занять «Логопедичні діалоги».

Пані Раїса розповідає, що до неї звертаються й ті, хто через травми не може вимовляти звуки. Тоді заняття обов’язково містять масаж щелеп, губ та дихальні вправи, залучають різні тренажери, зокрема, вертикалізатор. Так стає легше видобути звук.

«Шукаємо нові форми роботи. Адже про такі випадки, з якими ми стикаємося у своїй роботі, в книгах не пишуть. Наприклад, у нас є клієнт після інсульту, який дуже погано говорить. У нього також є проблеми з пам’яттю, тож запам’ятовувати вірші він не може. Тоді ми кожен рядок поєднуємо з якоюсь дією, щоб створити ланцюжок асоціацій, а також змусити кращою мірою запрацювати діафрагму. І тоді можемо видобувати звуки, складати їх в слова і речення. Коли ми показали неврологу відео, де цей хлопець говорить, лікар не міг повірити, адже був переконаний, що запам’ятовувати і говорити пацієнт не зможе», – говорить Раїса Шастун-Нестерчук.

В емоційному плані корекційні заняття з людьми з інвалідністю непрості. Головний метод роботи Раїси Василівни – це ввести клієнта в стан радості, знайти те, що йому подобається, що його веселить.

Щоб дізнатися більше про послугу логопеда та інші послуги Центру реабілітації «Гармонія», телефонуйте за номером: (0432) 507-504 або приходьте за адресою: м. Вінниця, вул. В. Винниченка, 5.


Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :