Новини

Музей Вінниці підготував довідку про появу нарукавних тризубів в українському війську

14 жовтня 2022, 09:54

 До Дня Захисників та Захисниць у музеї розповіли як в українському війську з’явились нарукавні тризуби на основі наукової доповіді українського геральдиста Миколи Чмира

 

 

З Днем Захисників та Захисниць України! 

Як повідомляють на фейсбук-сторінці Музей Вінниці, у червні 1919 року в Українській Народній Республіці було запроваджено стандартизовану похідну уніформу для Армії УНР. Вона складалася з похідного кашкета, френча, штанів-напівгаліфе та шинелі. Втім, забезпечити усе військо одностроями нового зразка не було змоги. Також важливим фактором було те, що Армії УНР протистояли більшовики та Збройні сили Півдня Росії  («білогвардійці»). Як і значна частина українського війська, всі вони були вихідцями з російської імператорської армії і переважно продовжували носити її однострої. Таким чином вояки трьох протиборчих сторін, якщо й не виглядали однаково, то були схожі між собою. Саме тому в липні 1919 року було запроваджено систему спрощених знаків розрізнення військовиків УНР.

"Маючи на увазі, що війська мусять мати свої відзнаки для відріжнення від ворога, наказую негайно утворити і розіслати стройовим військам відзнаки головної кокарди а також відзнаки нарукавний по родам зброї та рангам до полковників включно…
Стройові вояки, які будуть без цих відзнаків поблизу ворога, можуть бути прийняті за зрадника або дезертира з відповідальністю по надзвичайному суду", - з наказу Головної Команди Війська УНР від 30 липня: 

Таким чином основними знаками розрізнення стали кокарда на головному уборі, нарукавний знак (тризуб) на лівому рукаві, а також відзнаки за рангами, які носили на комірі. 

Нарукавний тризуб мав бути висотою 100-101 мм та шириною 68-69 мм.  В наказі Головної Команди Війська УНР від 5 вересня 1919 року зазначено:
«Матерчатий трезуб міститься на лівім рукаві з наружної сторони, трохи наперед по середині, по меж плечевим швом рукава та ліктем, з пришивом в 12 місцях, показаних на малюнках хрестами».

Колір тризуба залежав від роду військ: червоний – артилерія, блакитний – піхота, чорний – технічні та інженерні війська, жовтий – кавалерія, зелений – залізничні війська. 

Варто зазначити, що з червня 1919 року нарукавні тризуби носили і вояки Галицької Армії. Він позначав належність до Начальної команди ГА (жовтий тризуб) або тих, хто підпорядковувався безпосередньо диктатору Євгену Петрушевичу (синій тризуб). Втім, порівняно з Армією УНР ця практика не була настільки поширеною.

У наш час, з 2017 року, Збройні Сили України повернулись до традиції носіння нарукавних тризубів. Їхній вигляд трохи змінився (також існує кілька варіантів форми тризуба, залежно від видів військ), але принцип той самий – тризуб на рукаві означає належність до українського війська, а його колір та форма вказують на вид і рід військ.  

Дякуємо Збройним Силам України за захист і за можливість писати цей допис. 
Слава Україні! Слава ЗСУ!

Поділитися :