Новини

На Вінниччині досліджуватимуть стічні води для контролю захворюваності на COVID-19 та грип

21 лютого 2023, 09:24

Завдяки цьому можна побачити реальну картину поширення коронавірусної інфекції та грипу в регіоні дослідження, включаючи безсимптомних носіїв і тих, хто не звернувся до лікаря.

Про це інформують на сайті Міністерства охорони здоров'я України.

У статті зазначають, що, аналізуючи господарсько-побутові стоки, можна виявити віруси ще до того, як вони почнуть масово поширюватись серед людей і до постановки діагнозів у перших пацієнтів. Адже виділення багатьох патогенів з організму починається за кілька днів до перших проявів хвороби. 

"Вперше цей метод протестували на виявлення грипу в епідеміологічному сезоні 2022-2023, і його чутливість дозволяла прогнозувати епідемічну ситуацію на грип на 2 тижні раніше, аніж іншими методами", - кажуть у міністерстві.


Оперативні новини – у ТГ-каналі МНБ: mnb_vinn


Чотири області України – Львівська, Чернівецька, Кіровоградська та Дніпропетровська – запровадили новий метод контролю захворюваності на COVID-19 та грип з жовтня 2022 р. Ще у п’яти – Чернігівській, Київській, Житомирській, Рівненській та Вінницькій – такий вид нагляду буде впроваджуватися цього року. Над цим працюють фахівці державних установ – центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України (ЦКПХ). 

Поділитися :