Новини

На Вінниччині стартувала посівна озимих культур

28 вересня 2023, 15:34

На полях вирощуватимуть пшеницю та ріпак, площа посіву яких склала 680 га та 40 га відповідно.

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, вінницькі аграрії вже почали сівбу озимих зернових культур під урожай наступного 2024 року. Про це повідомляють в управлінні розвитку сільських територій департаменту економіки й інвестицій Вінницької міської ради.

Начальниця управління Наталія Павленко повідомила, що наші аграрії вже зібрали врожай ранньої групи зернових і технічних культур. В результаті, вони отримали понад 13,2 тисячі тонн зерна, включаючи пшеницю, ячмінь та ріпак.

Йдеться про такі результати:

  • озимий ячмінь - 58,5 ц/га, що на 8,5 ц/га вище, ніж торік;
  • озима пшениця - 65,5 ц/га, що на 15,8 ц/га більше, ніж торік;
  • озимий ріпак - 38,9 ц/га, що на 1 ц/га більше, ніж торік.

Тим часом у полях триває робота зі збору сільськогосподарських культур цьогорічного врожаю.

Фермери наразі збирають сою та соняшник, а потім розпочнуть збір кукурудзи на зерно. Зараз аграріями громади вже зібрано 638,3 гектари сої та 208 гектарів соняшника, що становить відповідно 73,2% та 25,2% від загальної посівної площі. У середньому, врожайність сої складає 28 центнерів на гектар, а соняшника – 35 центнерів на гектар. Окрім того, на територіях громади ще підлягають обмолоту 2332 га зернових культур (кукурудзи – 2332 га) та технічних культур 860 га (соняшнику – 627 га та сої – 233 га)

Втім, не лише зерновими славиться цьогорічний врожай вінницьких аграріїв. На площі в 42,5 гектара висадили чимало овочів і у порівнянні з 2022 роком площа посівів збільшилася на 37%. За словами Наталії Павленко, у 2023 році фермери зробили ставку на такі овочеві культури: 

  • капуста;
  • буряк;
  • морква;
  • цибуля;
  • томати;
  • баклажани;
  • перець.

Саме зараз у полях активно збирають дозрілі плоди.

Варто відзначити, що муніципалітет активно підтримує роботу аграріїв, які відіграють важливу роль у забезпеченні продовольчої безпеки нашої громади та країни в цілому. Для задоволення потреб Вінницької міської територіальної громади у вирощуванні овочів та картоплі, команда управління розвитку сільських територій розпочала розробку нового проєкту:

“У межах нашої Програми розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 роки ми напрацьовуємо зараз черговий проєкт – Порядок фінансової підтримки сільськогосподарських товаровиробників у галузі овочівництва та картоплярства. Мета полягає в додатковому стимулюванні нарощення обсягів овочевої продукції та, відповідно, забезпечення місцевого населення якісною продукцією за доступними цінами”, – зауважила Наталія Павленко.


Фото: Ілюстративне

Поділитися :