Новини

На Вінниччині зростає кількість порушень виборчого законодавства. При цьому явка виборців у обласному центрі рекордно низька

25 жовтня 2020, 15:23

Про рекордно низьку явку виборців у Вінниці заявляють в Комітеті виборців України та закликають містян взяти участь у голосуванні. Поліція повідомляє про порушення виборчого законодавства. 

Близько сімдесяти повідомлень про порушення виборчого законодавства зафіксував ситуаційний центр управління Нацполіції Вінниччини станом на 13 годину.

Містяни повідомляли до поліції про факти незаконної агітації та пошкодження виборчих бюлетенів. Зокрема на одній з виборчих дільниць Тростянецького району виборець  розірвав свій бюлетень і за це йому загрожує штраф. Поро це під час брифінгу у вінницькому пресклубі розповів начальник головного управління Нацполіції  Вінниччини Іван Іщенко.  За його словами, за іншим фактом відкрито кримінальне провадження. Йдеться про побиття волонтера, який проводив президентське опитування у Вишенському районі міста Вінниці. Невідомий чоловік штовхнув волонтера  і розбив його скриньку для анкет. Наразі вінничанина затримано. Поліцейські кваліфікують  його дії як хуліганство, за вчинення таких йому загрожує до 5 років позбавлення волі.

"Хочу ще раз зазначити, що стосується опитування - "П'ять питань від президента", якщо це опитування проводиться позавиборчою дільницею, після голосування, то воно не є порушенням законодавства України. Незаконні дії в тому числі хуліганські, відносно людей, які опитують та не порушують законодавство України, поліція буде вживати заходи згідно з законодавством, та все це присікати", - зауважив Іван Іщенко 

 

Водночас представник Комітету виборців України у Вінницькій області Владислав Телень під час  брифінгу повідомив, що  явка виборців у Вінниці рекордно низька. На 13 годину  вона становила 11%. За його словами, зазвичай, жителі обласного центру приходять на виборчі дільниці у другій половині дня.

Тож представник КВУ сподівається, що до кінця дня голосування явка виборців вирівняється. Також він нагадав, що у Вінниці вже мали місце факти, коли пред’явники паспортів в мобільному додатку «Дія» не змогли проголосувати, оскільки  чинним законодавством передбачено, що для підтвердження особи людина повинна пред’явити члену виборчої комісії паперовий паспорт.

"З двохсот дев'яноста тисяч виборців проголосували близько тридцяти трьох тисяч. Я думаю, що ви всі були на виборчих дільницях, бачили скільки там є людей. Закликати виборців, для того що  вони все ж мають час до двадцятої години зробити свій вибір й прийти на виборчі дільниці, особливо у місті  Вінниці дільниці всім забезпечені, масками, антисептиками, ручками персональними. Тому ми закликаємо всіх, всіх виборців прийти і проголосувати тому, що це місцеві вибори", - наголосив Владислав Телень 

Нагадаємо, що голосування триває  до 20:00. При собі треба мати паспорт, маску, антисептик і власну ручку. Якщо у вас немає маски чи власної ручки, ці необхідні для голосування в умовах пандемії предмети вам видадуть. Засоби захисту і ручки закупили для вінничан за кошти міського бюджету.

Поділитися :