Новини

Напередодні Великодня у Вінницькому техколеджі провели майстер-клас з писанкарства

13 квітня 2023, 10:16

Також студенти й викладачі навчалися мистецтву витинанки.

Про це інформують на ФБ-сторінці ВТФК. 

Які техніки й матеріали застосовували наші предки, про символіку писанок та їхнє значення розповіли майстрині Наталя Сентемон, директорка ВОЦК Щедрик, Анастасія Фоміна, завідувачка відділом концертних та фестивальних програм ВОЦК «Щедрик», і Зоя Красуляк - методистка Вінницький обласний центр народної творчості

“Коли ти починаєш досліджувати і вивчати наші традиції, ти паралельно знайомишся з усім пластом історії. Ти долучаєшся до історичних подій, до культури свого народу, починаєш розуміти свою ідентифікацію. Це, звичайно, дає гарантію, що ця традиція передасться студентам, їхнім майбутнім дітям, внукам… Все, що відбулося сьогодні - не даремно”, - певна Наталія Синтемон.

Охочих поринути в атмосферу сакральної творчості виявилося кілька десятків. Світлиці розгорнули одразу на кількох локаціях (в актовій та читальній залах і аудиторії), а розписували великодні писанки у дві зміни.

“Враження неймовірні! Тепер хочу разом з братиком розмалювати яйця цими писачками! Це важливо, особливо сьогодні, коли ми хочемо дізнаватись більше про нашу культуру”, - поділилась враженнями Анастасія Сокиринська, студентка групи 2ОД.

Також студентам і викладачам випала нагода пізнати красу іще одного з автентичних мистецтв України. Як виготовити витинанку, показувала Оксана Городинська. Майстриня очолює єдиний в Україні й другий в світі музей - “Українська витинанка” Могилів-Подільський Центр народної творчості 

“Для мене всі українські традиції дуже важливі! Тому сьогодні ми з одногрупниками вирішили відвідати цей майстер-клас. Цікаво спробувати щось нове для себе”, - каже Руслан Есаульцев, студент групи 2Ф.

У коледжі також організують великодню експозицію. На ній презентують, зокрема, писанки і витинанки, що були виготовлені на майстер-класах.

Поділитися :