Новини

"Небезпека нелегальних call-центрів": у Вінниці затримали злочинну групу

27 жовтня 2020, 17:15

Злочинна група шахраїв через нелегальні call-центри видурювали кошти у громадян.  

За повідомленням на сторінці у Фейсбук Поліції Вінницької області, 27 жовтня у місті  слідчими поліції проведені санкціоновані обшуки спільно з працівниками УСБУ у Вінницькій області за силової підтримки бійців КОРДу задокументували злочинну діяльність групи шахраїв, які під виглядом банківських співробітників, привласнювали з рахунків довірливих громадян грошові кошти в Україні та за її межами. Щоденний обіг грошових коштів, отриманих шахрайським шляхом, становив близько 20 тисяч доларів США.

Шахраї орендували у м. Вінниці приміщення, облаштували їх необхідною оргтехнікою. Зловмисники найняли працівників з-поміж молоді, навчили їх, як з допомогою певних схем видурювати гроші у громадян. 

Як повідомив начальник ГУНП у Вінницькій області Іван Іщенко, за допомогою спеціальних програм оператори цих центрів отримували персональні дані клієнтів та телефонували людям. Під час розмови, представившись працівниками фінансових установ, вони дізнавалися персональну інформацію людей та код, надісланий на мобільний телефон потерпілих. З допомогою цих даних вони здійснювали переказ грошей клієнтів на власні рахунки.

В двох офісних приміщеннях, де працювали нелегальні call-центри, вилучено більше 40 одиниць комп’ютерної техніки та телекомунікаційного обладнання, sim-карти операторів стільникового зв’язку, в т.ч. закордонних, покрокові інструкції співробітників «колл-центру», а також інше технічне обладнання та документальні матеріали, що підтверджують злочинну діяльність.

Додамо, уже відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки). Шахраєм загрожує покарання до 8 років позбавлення волі.

Наразі досудове розслідування триває. Встановлюється коло причетних до злочину осіб та загальна сума завданих збитків.

Фото - поліція Вінницької області 

 

Поділитися :