Новини

Нові маршрути, 70 трамваїв і електроавтобуси: мер Вінниці Сергій Моргунов назвав напрямок розвитку транспортної мережі

3 серпня 2021, 14:29

Планується у найближчі 10 років повністю відійти від дизельних двигунів у громадському транспорті міста. 

Повністю відійти від дизельних двигунів у громадському транспорті до 2030 року та замінити маршрутні таксі на електробуси планує міський голова Вінниці Сергій Моргунов. Оскільки у «Стратегії 3.0» питання екологічності є пріоритетом. Водночас аби замінити весь громадський транспорт міста на екологічніший, необхідне розширення мережі, - зазначив міський голова виданню На Парижі.

«Рахуючи витрати, які потрібні на будівництво контактної мережі, ми розуміємо, що вигідніше застосовувати тролейбуси з автономним ходом. Підтримали цю ідею «Вінницької транспортної компанії». Маршрут №12А будемо продовжувати далі – до Писарівки. Встановлюємо там для безпеки світлофор при розвороті тролейбусів. У цьому році також вже запустили маршрут від «Муніципального ринку» до «ВПЗ» через вулицю Липовецьку»,- коментує мер.

Наразі у місті вивчають питання збірки електроавтобусів на базі «Вінницької транспортної компанії». Водночас ведуть перемовини  з різними компаніями та розглядають пропозиції на ринку. Однак фінального рішення поки немає. Натомість Сергій Моргунов розповів, що місто придбає 10 газових автобусів. Частина з них, їздитиме у районі «Академічний». Але покращення ситуації у районі потребує серйозних капіталовкладень у транспортну інфраструктуру: розширення вулиці Шептицького та будівництва дороги до Гніванського шосе.

«Із забудовником мікрорайону тривають перемовини, щодо  співфінансування роботи по будівництву дороги до гніванської траси», - зазначив міський голова.

Міський голова зокрема розповів, що наразі є запити на нові маршрути на Гавришівку, Великі та Малі Крушлинці. Проте навіть низькодолі автобуси туди запустити не можна через якість доріг. Реконструкція дороги, приміром, до Гавришівки обійдеться щонайменше у 80 мільйонів. Водночас Сергій Моргунов зазначив, що поступово дороги робитимуть і нові маршрути з’являтимуться.

Очільник Вінниці також переконаний у необхідності розвитку трамвайної мережі, наприклад, по проспекту Коцюбинського - від Будинку офіцерів до вокзалу. І зазначає, що у другій половині 2022 року у Вінницю прибуде чергова партія швейцарських трамваїв -  35 вагонів. Загалом йдеться про 70 трамваїв з Цюриха.

«Пандемія змусила наших колег перенести терміни на рік. Наші партнери стикнулися зі збоєм у постачання «Бомбардирів», тому є такий зсув по часу. Загалом очікуємо передачу 70 трамваїв з Цюриха. Сьогодні йде розмова про першу партію з 35 вагонів у другій половині 2022 року. Вони в гарному стані. Цюрихці люблять свої трамваї, так само як вінничани люблять швейцарські», - підсумував міський голова.

Поділитися :