Новини

Нові стандарти шкільного харчування у Вінниці: 160 страв, більше фруктів та овочів

13 січня 2022, 14:59

Завершився перехідний період і вже з 1 січня 2022 року школи та дитячі садочки перейшли на нове меню для учнів.

Нововведення у шкільному харчуванні започаткували відповідно до постанови Кабінету міністрів №305. До оновленого меню увійшло 160 страв. Збільшено кількість фруктів та овочів. У стравах, згідно з новими нормами зменшено кількість цукру і солі, зокрема у напоях так і кондитерсько-борошняних виробах. Виключено споживання дітьми у школах печінки, сосисок, ковбасних виробів та маргарину. У шкільних буфетах заборонено продаж кондитерських виробів із підвищеним вмістом цукру, морозиво, а також різні снеки із підвищеним вмістом солі. Як зазначила директорка департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко меню має бути різноманітним і не повторюватись.

«Збільшено споживання фруктів, овочів, молочних та кисломолочних напоїв, зменшено споживання хліба. І відповідно до цього і було розроблено меню. Меню має бути 4-тижневе, воно не має повторюватися, певні продукти за нормативами розписані на кожен день – тобто новації досить серйозні», - пояснила пані Оксана.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Водночас директорка департаменту освіти нагадала, що міськрада, дбаючи про здоров’я юних вінничан, ще з 2016 р. розпочала роботу з покращення якості харчування у закладах освіти міста, зокрема у школах та садочках. Така програма триває й надалі.

«Збереження здоров’я дітей – найважливіше завдання насамперед міської влади і департаменту освіти. Міська влада ще у 2016 почала роботу з покращення харчування в освітніх закладах. По-перше, встановлені пароконвектомати в усіх дитсадках. Вінниця – місто-новатор із впровадження технологічних карток приготування страв саме на цьому обладнанні. Уже цього року поставлено 7 пароконвектоматів, минулого – 8 і ця програма продовжуватиметься надалі як у самій Вінниці, так і на приєднаних територіях. Хочу нагадати, що в усіх закладах і в школах, і садочках установлена система очищення питної води, яка теж вливає на здорове харчування», - наголосила Оксана Яценко.

Аби зрозуміти як сприймають такі новації у школах, інспектори департаменту освіти спілкуються з батьками школярів, вчителями і самими учнями. За даними департаменту, у переважній більшості, нове харчування дітям подобається. Водночас є випадки, коли батьки вирішують давати дітям їжу з дому вважаючи, що сніданки та обіди у школах за своїм наповненням наразі не відповідають їхній вартості.

«Вартість залежить від набору страв, які обирає дитина. Я розумію, що зараз тривають організаційні моменти. Можливо ще не всі меню оприлюднені, не всі меню реалізовані, але зокрема, якщо повноцінне перше, друге і компот, то це 25 грн. Є меню, де пропонують 10 грн, 15 грн, 20 грн, 30 грн, тобто будь-які забаганки. Можна їсти 2-3 рази і хоч кожну перерву дитина може йти у їдальню і обирати все, що захоче», - сказала директорка департаменту освіти.

У департаменті освіти обіцяють і надалі спостерігати за реакцією дітей та батьків на оновлене меню у вінницьких школах та відповідно до цього реагувати.

Читайте також:
Нещеплених вінничан визначених професій з 31 січня відсторонятимуть від роботи без збереження зарплати

Поділитися :