Новини

"Після поранення я знайшов себе у спорті": колишній розвідник з Вінниччини готується до марафону в Лондоні

18 квітня 2023, 09:20

Роман Кашпур на протезі з 2019-о. Попри це, планує подолати 42 км марафону, аби надихнути інших захисників, які втратили кінцівки, не здаватися.

Про підготовку до марафону Роман розповів Суспільному. 

Сам забіг, 43-ій Лондонський Марафон (TCS London Marathon), пройде у Великобританії 23 квітня. До нього Роман Кашпур готується останніх три місяці по 2 години на день. Настанови й завдання тренерки отримує по відеозв'язку. 

Ветеран каже, що протез не заважає тренуванням:

"З протезом, якби це абсурдно не звучало, трішки краще. У мене інша нога була поранена, тому, коли на дистанції біжиш починає трішки поболювати, а з протезом проблем немає".

Фото: Суспільне Вінниця

Роман пішов на війну добровольцем. Тоді йому було 19. А вже в 22 втратив частину кінцівки, наступивши на протипіхотну міну поблизу Мар'їнки. 

За словами захисника, після поранення знайшов себе в спорті. Через 9 місяців після ампутації Роман Кашпур взяв участь в "Іграх героїв", де переміг. Під час епідемії коронавірусу посів перші місця у кількох номінаціях на "Іграх героїв онлайн". А в грудні 2021 в Чугуєві на Харківщині встановив рекорд України, протягнувши на протезі за 44 секунди 16-титонний літак Ан-26 на 6 метрів 40 сантиметрів.

Фото з особистої сторінки Романа у Фейсбук

На початку повномасштабної війни Роман перебував на Харківщині. Евакуювавши родину на Вінниччину, повернувся боронити країну на протезі для купання.

Пів року потому став волонтерити та повернувся у спорт. Лондонський марафон, до якого готується, буде першим міжнародними змаганням для Романа. Під час забігу ветеран планує зібрати 100 тисяч фунтів на протези для побратимів. Цього вистачить на кілька протезів, каже Роман:

"Коли людина в госпіталі лежить, як це було зі мною, волонтери, друзі приходять, кажуть не здаватися – це одне. А коли хлопці приходять без рук, без ніг і бігають перед тобою, показують як можна на протезах це робити – воно більше мотивує. Головне вірити у власні сили, можливості".

Фото з особистої сторінки Романа у Фейсбук

Поділитися :