Новини

"Подільський шлях святого Якова": у Вінниці розробили пішохідний туристичний маршрут

21 січня 2021, 10:08

Він поєднує Вінницю та Кам'янець-Подільський і є частиною міжнародного культурного маршруту з тисячолітньою історією. 

Як повідомив на своїй сторінці у Фейсбук міський голова Сергій Моргунов, 20 січня у Вінниці відбулась презентація нового туристичного проєкту "Camino Podolico: Подільський шлях святого Якова". Участь у цій ініціативі дозволить поєднати Поділля з мережею міжнародних маршрутів і популяризувати регіон серед внутрішніх та іноземних туристів. Сьогодні це один із найпопулярніших туристичних маршрутів, який пролягає містами та країнами Європи.

"Шлях святого Якова (Camino de Santiago) належить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Туристи зі всього світу прямують до іспанського міста Сантьяго-де-Компостела, де покоються мощі апостола Якова. Чимало країн уже інтегрувались у мережу Camino. Подільський проєкт може стати поштовхом до створення екскурсійних шляхів по всій Україні та об'єднання їх з європейськими маршрутами", - повідомив Сергій Моргунов.

Щорічно цей маршрут проходять сотні тисяч людей. Це мережа маркованих стежок і локацій, яка дозволяє мандрівникам долати чималі відстані у подорожах, при цьому не переймаючись побудовою маршруту. Шлях охоплює краєвиди, архітектуру й обов’язково враховує місця, де турист чи паломник може поїсти та відпочити за прийнятні кошти. 

Фото: Facebook/Вінницька міська рада

Як зауважили на фейсбук-сторінці міської ради, метою розробки Подільського шляху святого Якова є створення культурно-пізнавального та екологічного маршруту для піших і велосипедних подорожей за моделлю Шляху святого Якова з поєднанням Вінниці й Кам’янця-Подільського історичною дорогою через Бар.

За словами директора департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені, приблизна довжина маршруту становитиме 360 км і зможе бути пройдена за 12–14 днів.

"Він розпочинатиметься у Вінниці, буде проходити через такі міста й селища, як Гнівань, Браїлів, Жмеринка, Бар, Маліївці, Дунаївці та інші, відомі своїми архітектурними пам’ятками, чудовою природою та багатою історією. Фінальною точкою цього шляху стане Кам'янець-Подільський, відкриваючи водночас перспективу продовження маршруту далі на захід", - розповів Олександр Вешелені.

Фото: Facebook/Вінницька міська рада

Для туристів підготують інформацію про місця ночівлі й харчування, а також цікаві відомості про історію та пам’ятки краю. Крім того кожен, хто подолає маршрут пішки чи на велосипеді, отримає невід’ємні атрибути мандрівок шляхом святого Якова – паспорт для відміток ("креденсіаль") та сертифікат проходження ("компостела").

"У нас багата історія, і є що показати мандрівникам. Важливо, щоб інтерес туристів до Вінниці і регіону зростав. Адже це не тільки посилення міжкультурних зв’язків, а і розвиток сфери гостинності та пожвавлення інвестицій", - наголосив Сергій Моргунов.

Фото: Facebook/Вінницька міська рада

Поділитися :