Новини

Польські рятувальники передали вінницьким курсантам модульну тренувальну базу

20 грудня 2021, 10:57

Сучасний тренувальний комплекс для підготовки рятувальників вперше протестували 18 грудня.

Спільний польсько-український проєкт «Регіональні тренінгові центри порятунку – підтримка системи підготовки добровільної пожежної охорони та професійних аварійних служб в Україні», який фінансується Міністерством закордонних справ Республіки Польща. Начальник Вищого професійного училища Львівського державного університету Микола Говорущак каже, що це вже третій комплекс, який отримало училище від поляків цього року.

«В Україні проєкт продовжується уже два роки: передача різних тренажерних комплексів до навчальних закладів нашої держави. Цього року вже отримали два вогневих модулі. Тренуються наші пожежні рятувальники: проведені розвідки гасіння пожеж в умовах закритих просторів, імітується пожежа в квартирі. Сьогодні в передачі модуля різні відпрацювання і в першу чергу - проведення рятувальних робіт, тому що це священний обов’язок кожного рятівника, також розвідка пожежі і гасіння пожежі в умовах задимленості або загазованості отруйними речовинами», - розповів пан Микола.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


У відпрацюванні тактико-рятувальних дій участь беруть і дівчата. Як розповів пан Микола, вони не поступаються хлопцям у фізичній підготовці. І добре знають теоретичну частину.

«У нас сьогодні навчається 300 курсантів, до 400 студентів, які навчаються за кошти батьків. На нашій території є ліцей цивільного захисту це ще 120 ліцеїстів. І щомісяця підвищення кваліфікації, перепідготовку на базі училища проходить десь 150-200 слухачів з різних регіонів нашої держави. Кожен набір на державну форму навчання вступає 4-8 дівчат, проходячи точно такі ж випробування як і хлопці, а в нас фізична підготовка – це один із головних екзаменів при вступній кампанії, зі студентів у нас постійно навчаються 15-20 дівчат. Наші дівчата не поступаються хлопцям у фізичній підготовці: на рівні проводять усі рятувальні роботи, роботи з ліквідації аварій, роботи з ліквідації пожеж», - сказав Микола Говорущак.

На відкритті були присутні і представники з Польщі. Зокрема Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі розповів, що такі ж модульні бази передадуть і навчальним закладам у Черкасах і Харкові.

«Проект у Вінниці ми реалізуємо це в рамках допомоги міністерства закордонних справ Республіки Польща. Тренажерний центр контейнерного типу другий в Україні. Перший був у Львові, змонтований минулого року в університеті безпеки життєдіяльності, і другий якраз тут, у Вінниці, також у наступні роки зроблять у Черкасах і Харкові. Тренажерний центр передусім служить для того, аби курсанти здобували досвід праці під час реальної ситуації пожежі, це дасть їм змогу відпрацювати певні схеми дій», - пояснив пан Дамян.

Комплекс розробляли, транспортували та встановлювали фахівці польської фірми «Слюсарство» з Жешува. Тренажер складається з кількох приміщень, зі спеціальним обладнанням та пристроями для тренування рятувальників. Головна перевага - можливість відтворення реальної ситуації пожежі в житлових будинках. 

Читайте також:
Вінницькі поліцейські привітали дітей зі святом Миколая Чудотворця

Поділитися :