Новини

Понад 500 вінничан мають почесне звання Праведників народів світу

13 травня 2021, 15:05

14 травня вперше на державному рівні вшановуватимемо пам’ять українців, які під час Другої світової війни рятували життя євреїв.

Держава Ізраїль присвоїла таке почесне звання 2 тисячам  659 українцям, які під час Другої світової війни рятували життя євреїв. Однак ця цифра не показує реальну кількість рятівників – тисячі з них досі залишаються невідомими. Про це "Місту над Бугом" розповів представник регіонального представництва Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко. Цього тижня Національний музей історії України у Другій світовій війні та Інститут національної пам’яті проводять онлайн-марафон, під час якого українцям розкажуть 26 історій порятунку євреїв з кожного регіону України.

"Будуть презентовані відеоісторії, документальні фото, контент проекту "Українці – рятівники", який фактично реалізується протягом 3 років на базі "Музею історії України у Другій світовій війні". Сподіваюся, це теж буде корисно для відновлення нашої національної пам'яті. І таким чином ми знімемо чергове нашарування брехні, маніпуляції, які використовує Росія. Ми розуміємо, що основа цієї брехні криється в совєцкій політиці", – зауважив Богдан Гайлайко.

Понад  п'ятистам мешканцям Вінницької області присвоєно звання Праведника народів світу, зокрема у Вінниці – таких півсотні. А це 18% від загальної кількості рятівників євреїв в Україні – розповів "Місту над Бугом" директор Музею Голокосту у Вінниці Леонід Трахтенберг.

"У Національний Меморіал Катастрофи та Героїзму в Ізраїлі зареєстровано більше 27 тисяч Праведників народів світу з 51 країни. Що стосується нашої Вінниччини, то більше 500 Праведників світу, це майже 18% серед усіх праведників, які отримали це звання у нас в Україні. Це перше місце серед усіх областей. Взагалі-то звання Праведників народів світу, яке присвоюється Музеєм Яд Вашем в Єрусалимі, дуже почесне для людини, яка його отримала. Це як знак подяки тим людям, які, ризикуючи своїм життям, рятували євреїв", – зауважив Леонід Трахтенберг.

Звання Праведника народів світу – нагорода Ізраїля, яку надають громадянам інших країн, за порятунок єврейського населення в окупованій нацистами Європі. За даними Інституту історії України, в роки Другої світової війни було знищено близько 6 млн євреїв. Понад 1,4 млн – з України. Представників єврейської національності рятували різними методами, зокрема переховували від нацистів та колаборантів; надавали їм фальшиві чи справжні чужі документи або посвідчення; організовували втечі з гетто або таборів, – каже представник регіонального представництва Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко.

"Так вже склалося, що в третю неділю травня в Україні ми вшановуємо пам'ять жертв політичних репресій. Водночас цьогоріч відкрита нова наша сторінка спільної нашої історії. Згадуючи про те непросте 20 століття, всі його жахіття, які були, найважливіше, що треба робити, – пам'ятати про цінність людського життя", – додав Богдан Гайлайко.

Також Леонід Трахтенберг зазначив, що завтра у Вінниці на базі ВДПУ ім. Коцюбинського відбудеться меморіал-вебінар. Співорганізатори: Український центр вивчення історії Голокосту (м. Київ), Музей Голокосту у Вінниці, державний архів Вінницької області, Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. К. А. Тимірязєва.

Поділитися :