Новини

Понад дев’ять тисяч ялинок вже реалізували держлісгоспи Вінниччини

23 грудня 2022, 10:26

На площі 400 га створені спеціальні плантації новорічних ялинок, де зростає 1,1 млн хвойних дерев різних порід та віку. 

Дерева виростили вінницькі лісівники. Процес вирощування ялинок – безперервний. Як розповів в ефірі Міста над Бугом речник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, наразі їх купують гуртовики, які реалізують вічнозелені дерева на ялинкових базарах у місті та області.  

Ми реалізуємо гуртом. Але через реформування в нас не буду наших суто лісогосподарських ялинкових базарів. У нас закупили дерева гуртовики за ціною від 120-140 грн за метр погонний. Далі в кожному держлісгоспі, відповідно до висоти і якості дерева, підвищують ціну. Приміром у Гайсинському лісгоспі ціна ялинки від 2,5- 3-х метрів становить 300 гривень, - каже пан Станіслав.

На плантаціях новорічних дерев лісівники Вінниччини вирощують ялину звичайну, ялину голубу, сосну звичайну та кримську, ялицю білу. Усі ялинки марковані самоклейними етикетками або пластмасовими бирками-стяжками. За номером на цих уніфікованих засобах можна легко перевірити легальність заготовленого новорічного деревця, зайшовши на сайт  ДП «ЛІАЦ», yalynka.info , або через аналогічний додаток у смартфоні.

Кожна ялинка має електронне чипування, тож маючи телефон, можете перевірити дерево, яке вам сподобалось і дізнатись з якої області красуня. Вже працює чітка загальнодержавна система, яка лає позитивний результат, - зазначає речник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.

Нагадаємо, що незаконно зрубана ялинка – це злочин. За скоєне лісопорушення ялинковий браконьєр повинен сплатити подвійно: адміністративний штраф та компенсувати шкоду, заподіяну лісу. Водночас за словами Станіслава Вовка, масштаби ялинкового браконьєрства цього року значно зменшилося.

Аналізуючи щорічне ялинкове браконьєрство, дійшли висновку, що останніх років п'ять, щороку таких випадків менше. Підвищується екосвідомість людей і культура ставлення до лісу. 25-27 порушників "ялинкового законодавства" за рік - це не багато на територію лісів Вінниччини, - каже Станіслав Вовк. 

Також, за інформацією Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства у передноворічний період лісівники Вінниччини проводять охоронні заходи, щоб запобігти незаконному вирубуванню хвойних лісових насаджень у лісових масивах області.

Поділитися :