Новини

Понад півтора десятка сортів річкових лілій висадили на Південному Бузі у Вінниці

21 липня 2021, 16:12

Таким чином власники одного з ресторанів на воді прикрасили територію біля закладу.

Вінничани у такий спосіб прикрасили територію навколо закладу і створили креативну фотолокацію, оскільки тут можна також покататись на гондолі Бугом і зробити незвичні фото у лататті. Власниця ресторану Вікторія Гуменюк розповіла телеканалу ВІТА, що започаткували ініціативу весною тим, що збирали з водойми петпляшки та здавали в обмінник. А за отримані кошти придбали паростки лілій.

– Лілія дуже корисна для водойм, тому що вона за рахунок свого широкго листя закриває поверхню річки і таким чином не дає розвиватись фітопланктону. Це коли зеленим жабуринням цвіте річка. А дає можливість розвиватись зоопланктону. Це їжа для рибок, яка вбирає усі ті викиди, які скидають добрі люди і підприємства в річку.

Подружжя Гуменюків, які ініціювали ідею висадки лілій, хочуть перетворити Південний Буг на ще один магніт для туристів. Вікторія каже, що лілії досить примхливі у догляді квіти, які потребують розсадження раз на рік. Для цього потрібно зрізати бутони.

– З одного куща виходить до 5-7 одиниць нових. Якраз зараз дуже чудовий період для розсаджування, тому що вони встигнуть ще вкоренитися і ще до кінця сезону зацвісти – ми побачимо, хто з них прижився. Хочу, щоб сюди, як в Японію, їздили дивитися на ці сади водяних лілій.

Аби доглядати за квітами, Віталій Гуменюк навіть пройшов курс дайвера.

 

– Можу занурюватись на цілий метр для того, щоб викопувати кореневища і розсаджувати далі по річці.

Зрізані лілії подружжя підприємців також використовують. Започаткували фотосесії з ліліями, які вже полюбили вінничани.

Поділитися :