Новини

Розкрадання мільйонів гривень на забезпеченні військових: поліція Вінниччини викрила організовану групу

26 лютого 2024, 14:45

За даними слідства, до оборудки причетний начальник установи Міноборони, яка здійснює оборонні закупки та двоє його підлеглих.

Як інформують на фб-сторінці Управління СБУ у Вінницькій області, саме начальник установи Міноборони та двоє його підлеглих є організаторами механізму розкрадання близько 4,3 млн грн бюджетних коштів. Вони були виділені на закупівлю великої партії військового майна для ряду військових частин України.

Для реалізації злочинної схеми у 2023 році посадовець уклав угоду на закупівлю військового майна у приватної компанії на майже 11 млн грн.

"Підозрювані залучили місцеву торговельну компанію щоб приховати «відкати». Зокрема, зловмисники внесли недостовірні відомості до звітної та фінансово-господарської документації для легалізації свого «прибутку». Як наслідок, бюджетні гроші було переведено на рахунки підприємства, яке не мало матеріальної бази і транспорту для виконання умов договору", - кажуть в Управлінні.

Ініційовані СБУ товарознавча та економічна експертизи підтвердили факти злочинної діяльності та завданих збитків на майже 4,3 млн грн.

У ході проведення санкціонованих обшуків за місцями роботи та проживання фігурантів вилучили:

  • фінансово-господарську документацію та «чорнову» бухгалтерію;
  • близько 1 млн грн готівкою, здобутих злочинним шляхом.

Організатору оборудки та двом спільникам повідомили про підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в складі організованої групи Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

"Комплексні заходи проводили співробітники СБУ у Вінницькій області спільно із слідчими Нацполіції за процесуального керівництва Вінницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону", - йдеться в повідомленні.

Поділитися :