Новини

Сергій Моргунов: Важливо, щоб Вінниця пройшла опалювальний сезон злагоджено

6 жовтня 2022, 14:29

Міський голова проінспектував готовність до роботи твердопаливної котельні на вул. Дмитра Білоконя, 15А.

Як повідомляють у міській раді, на об'єкті провели необхідні технічні роботи, зробили запас твердого палива та встановили резервне джерело живлення.

У 2016 році котельню ввели в експлуатацію у рамках проєкту реконструкції системи теплопостачання мікрорайону у співпраці з Швейцарією (SECO). Зокрема, були встановлені три газові котли загальною потужністю 18 МВт та збудована твердопаливна котельня з 2 твердопаливними водогрійними котлами потужністю 2,6 МВт кожен.

У рамках підготовки до опалювального сезону 2022-2023 року на котельні встановили та провели підключення генератора потужністю 260 кВт. Також з міського бюджету були виділенні кошти для забезпечення генераторами 49 індивідуальних теплових пунктів, наразі очікуються поставки.

Генеральний директор комунального підприємства «Вінницяміськтеплоенерго» Максим Білик зазначив, що котельня готова до опалювального сезону на 100%:

"Котельня обладнана генератором потужністю 260 кВт, у разі зникнення електроенергії ми маємо можливість і надалі тимчасово подавати послугу з теплопостачання, Наразі з нашими колегами з Фінляндії працюємо над тим, щоб перейти на альтернативне паливо більш низької якості, на яке обладнання не розраховане. Таким чином це дозволить менше витрачати на закупівлю палива, а також після реалізації проєкту підвищити ККД котельні майже на 10%".

Міський голова наголосив на важливості забезпечення резервів щепи для потреб котельні. Завдання підтримувати чотириденні запаси твердого палива отримали усі теплопостачальні підприємства відповідно до рішення Оперативного штабу з підготовки до опалювального сезону.

"Ми повинні бути готові до того, що можуть виникнути надзвичайні ситуації, адже  можливі удари по критичній інфраструктурі. Тому ми створили ще влітку Оперативний штаб, який об'єднав і комунальні підприємства критичної інфраструктури, і відповідні департаменти, і комунальні підприємства обласної власності, які подають воду та тепло – «Вінницяводоканал» та «Вінницяоблтеплоенерго». Відпрацьовані алгоритми, як діяти в тих чи інших надзвичайних ситуаціях, коли не буде електроенергії або газу, або коли не буде того й іншого водночас. Ми підтримали фінансово з міського бюджету комунальні підприємства, щоб вони забезпечили свою потребу в генераторах, щоб оперативно та злагоджено відпрацювати питання щодо відновлення тепла та енергопостачання в житлові будинки та об'єкти соціальної інфраструктури Вінниці", – наголосив Сергій Моргунов.

Також міський голова наголосив, що питання підготовки до опалювального сезону лежить не лише на комунальниках, а й на усій громаді міста Вінниці, та закликав мешканців проводити по можливості побутове утеплення.

"Для нас дуже важливо, щоб вся територіальна громада пройшла опалювальний сезон злагоджено. Це не тільки комунальні підприємства та органи місцевого самоврядування, а й самі мешканці. Я закликаю їх, щоб вони теж доєднались до питань збереження тепла в своїх оселях, щоб вони утеплювали вікна та двері, щоб економити електроенергію. Це досить важливе питання, щодо згуртованості нашої роботи і достойного проходження викликів, які нас можуть очікувати",  – додав Сергій Моргунов.

Поділитися :