Новини

Сергій Моргунов: злітно-посадкова смуга Вінницького аеропорту може перейти в державну власність

26 лютого 2021, 16:00

Це відбудеться за умови, що держава виділить кошти на реконструкцію аеропорту, який до цього часу оновлювали виключно за кошти міського бюджету.

Як повідомили на сайті Вінницької міської ради, наразі вже розробили відповідну документацію для реконструкції аеродрому. Проєктом передбачено розширення злітно-посадкової смуги, після виконання робіт вона буде відповідати ІІ-й категорії посадки ICAO (посадка в умовах обмеженої видимості). На сьогодні протяжність смуги - 2,5 кілометри, ширина - 43 метри. У планах - розширити смугу до 45 метрів, що дасть можливість посадки літаків класу Boing всіх модифікацій від 737 до 800 та Airbus A320. Також у рамках проєкту передбачається розширення існуючого перону для безпечного розміщення й самостійного маневрування повітряних суден і перонної техніки.

"Вже зроблена проєктна документація на її реконструкцію, проведено всі тендерні процедури, державну експертизу і навіть визначено Генерального підрядника. Смуга буде зроблена з бетону, а не асфальту, адже якщо робити з асфальту, то вона потребуватиме капремонту через сім років. Бетон витримує більше навантаження, і ми зможемо робити по два-три рейси в день. Я хочу подякувати Голові Верховної Ради, Уряду і Президенту України, що у державному бюджеті на сьогодні передбачені кошти на першу чергу реконструкції аеродрому в розмірі 604 мільйони гривень. На сьогодні сама злітно-посадкова смуга є власністю територіальної громади міста Вінниці. Ми беремо на себе зобов'язання, що якщо держава вкладає ці кошти -  після завершення реконструкції і введення в експлуатацію злітно-посадкової смуги, ми її передамо у державну власність", – зазначив міський голова.

Фото: www.vmr.gov.ua

Фото: Facebook/Вячеслав Соколовий

Проєкт до цього часу повністю реалізовувався за кошти місцевого бюджету. Окрім розробки проектно-кошторисної документації, створено віртуальну модель аеровокзалу після реконструкції для можливості його віртуального відвідання та демонстрації потенційним інвесторам, кредиторам та авіакомпаніям ще до початку будівельних робіт. 

У першому кварталі поточного року планують подання проєкту на державну експертизу. Для забезпечення фінансування реконструкції аеровокзалу Вінницькою міською радою ведуться перемовини з банками для отримання кредитування на реалізацію даного проекту, або – як альтернатива – з потенційними профільними інвесторами для фінансування проекту за механізмами державно-приватного партнерства. У січні 2020 року було підписано меморандум з Агенцією державно-приватного партнерства при Мінекономрозвитку, спільно з якою ведеться розробка пакету документів й плануються заходи із залучення інвесторів.

"У бюджеті на 2021 рік закладені 604 мільйони гривень на реконструкцію аеродрому. Загальна вартість – більше півтора мільярда. Я сподіваюсь, що ми зможемо це зробити, але багато залежить від виконання бюджету, а тут відповідальність спільна: і наша, і місцевої влади, і держави загалом. Сьогодні приділяється багато уваги місцевим аеропортам, і Вінниця також стоїть в пріоритетному переліку. Злітно-посадкова смуга аеропорту "Вінниця" не дозволяє приймати ті повітряні судна, які фактично є головними – Boing тощо,  і кількість злетів і посадок тут також обмежена. Тому будемо працювати в цьому напрямку. Будемо намагатись допомогти у тих питаннях, які залежать від нас. Я впевнений, що колеги так само налаштовані. Ви ж знаєте позицію щодо реставрації цього об'єкту, рік тільки почався, кошти передбачені в Спеціальному фонді і я впевнений, що в цьому зацікавлені також і Президент держави і Кабінет Міністрів України. Тому спільно будемо шукати вихід з цієї ситуації, головне, щоб було наповнення бюджету", – зауважив голова Верховної Ради України Дмитро Разумков.

Поділитися :